ГЕРБ загуби осем хиляди гласа в Габрово, а подкрепата за БСП се срина наполовина

Опашки от чакащи да гласуват се извиха вчера преди обед в Габрово, въпреки това активността остана по-ниска отпреди четири години. Снимка: Емилия Димитрова

Коалицията ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила в област Габрово, въпреки, че след 4 април т.г. загуби почти осем хиляди гласа спрямо парламентарните избори през 2017 г. Голямата загуба на тези избори е за БСП. Столетницата получи наполовина по-малко гласове отколкото преди четири години и остава трета политическа сила след „Има такъв народ“. Това сочат данните към 14.30 ч. днес при 99.14 на сто обработени секционни протоколи.

С този голям процент на обработени протоколи изненади не се очакват. ГЕРБ продължава да е първа сила в региона с получени 32.15 на сто от гласовете на избирателите, но остава въпроса колко мандата ще получи. Ако са два, единият е за досегашния вицепремиер Томислав Дончев, водач на листата в Габрово. Втора в листата е досегашният областен управител Невена Минева, която може и да не стане депутат. Ако се погледнат преференциите за кандидатите, второто място би било за седмия в листата Павлин Ганчев, общински съветник от Севлиево, който с над 1340 преференции е напълно възможно да пренареди листата.

БСП има 15.73 на сто подкрепа след вчера, но дали това ще й донесе мандат, предстои да стане ясно. Партията получи два пъти по-малко гласове отпреди четири години – от близо 16 хиляди, сега има под 8 хиляди гласа. Прави впечатление големият, но очевидно недостатъчен брой преференции (1254) на досегашния народен представител Кристина Сидорова, която се ползва с доверие и подкрепа в региона, които явно няма да й донесат още четири години в Парламента. Ако Столетницата вземе мандат, на парламентарните банки ще стои автомобилният пилот Крум Дончев, който бе поставен като водач на листата в региона от София.

За „Има такъв народ“ гласуваха 19.79% от избирателите, с което партията става втора политическа сила и в Габрово.

„Изправи се! Мутри вън!“ е четвърта сила с резултат от 5.88 на сто от вота, след тях с много малка разлика е „Демократична България“, която получава 5.44 на сто подкрепа.

ДПС на тези избори изпадна с резултат под две хиляди гласа и на 4 април за нея са гласували 3.60 на сто от избирателите. Това преди години не бе проблем партията да вземе мандат в Габрово с преразпределени гласове от чужбина, но е почти невъзможно сценарият да се повтори.

Малко не достигна, за да стигне избирателната активност в област Габрово 50 на сто. Към края на изборния ден активността бе 49.12 на сто, което е по-малко от предишния вот за Народно събрание през 2017 г, когато изборният ден приключи с 54.25% активност. 

Област Габрово изпраща в Парламента четирима депутати. Избирателният район е един от най-малките у нас и включва четири общини – Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам