BG | EN

ГЕРБ даде заден за собствеността на пътя към имението на Доган в парка Росенец

Още преди да бъде гласувана като частна улица от общинските съветници в Бургас, преминаването на граждани към обществения плаж в парк „Росенец“ беше невъзможно, заради поставена на пътя бариера за чието премахване Община Бургас и прокуратурата си прехвърляха отговорността.
Снимка: скрийншот видео Дрон Бургас

Най-вероятно на утрешната сесия на Общински съвет – Бургас решението за частната улица, водеща до „сараите“ на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган“ в парк „Росенец“ ще бъде отменено. Това може да стане възможно, след като днес групата общински съветници от ГЕРБ – Бургас поиска решението, което през април наложи силово, да бъде оттеглено. Докладната записка от председателя на Общинския съвет Севдалина Турманова и група общински съветници от ГЕРБ е внесена извънредно за разглеждане в местния парламент на сесията утре, седмица, след като част от дясната опозиция в съвета вече поиска отмяната.

Докладната записка за промяна на ПУП на парк Росенец беше гласувана също извънредно на сесията през април. Мотивът на местната администрация тогава беше изграждането на пречиствателна станция в района. Впоследствие решението предизвика сериозна обществена реакция на недоволство, тъй като в терена попада общински път, водещ до частен имот,  свързан с Доган. С промяната на ПУП-а теренът беше преобразуван от общински в частен.

На 11 юли т.г. хиляди хора протестираха на пътя в парк „Росенец, в момента има и две висящи дела в Бургаския административен съд по казуса. Общинският съветник Константин Бачийски (Средна европейска класа) и Димитър Найденов (Демократична България) направиха опит за частична отмяна на решението на Общинския съвет от април. То най-напред беше върнато с мотива, че е незаконосъобразно, а след това все пак влезе в дневния ред на предстоящата сесия утре.

В докладаната записка на ГЕРБ се посочва, че през последните години Общината е положила много усилия за благоустрояването на лесопарка. „До преди няколко години, Община Бургас не притежаваше никаква собственост- терени, алеи и улична мрежа. Добилата скандална известност „улица“ е придобита от Община Бургас безвъзмездно едва през 2013 г. чрез отнемане на части от частни имоти. Още при придобиването беше ясно, че въпросната улица не осигурява достъп до морския бряг. Тя обаче щеше да даде възможност Oбщина Бургас като собственик да претендира за отреждането на друг подходящ терен, на който да бъде изградена обществена улица и паркинг до брега“, пише в документа.

Според общинските съветници, решението от април е щяло да допринесе за няколко ползи за Община Бургас като изграждането на водоснабдяване и канализация в района на Ченгене скеле и парк „Росенец“, осигуряване на санитарно-охранителна зона по искане на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и безвъзмездно придобиване на над 1000 кв. м. в повече от частни имоти. Предвиждало се е и изграждането на нова улица с обществен паркинг, осигуряващ достъп до бреговата ивица.

„Въпреки изброените по-горе обществени ползи, бяха направени некоректни политически внушения, което доведе до изопачаване на истината и реалните мотиви за решенията на Общински съвет. С цел да се нагнети обществено недоволство и във вреда на обществения интерес, фактите се представяха превратно, лансираха се неверни твърдения, че Общината се е разделила със своя собственост в полза на частни лица. Така се подмени истинския смисъл на взетите решения”, посочват още общинските съветници в докладната записка.

Те допълват, че двете съдебни производства правят невъзможно изпълнението на взетите решения – за осигуряване на безвъзмездно финансиране чрез ПУДООС и санитарно-охранителната зона за националния обект.

„Ние, като общински съветници смятаме, че нито един акт няма смисъл, ако той не получава безспорна обществена подкрепа, независимо от ползите, които ще донесе за обществото”, мотивират още промяната в поведението си представителите на ГЕРБ в местния парламент.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините