BG | EN

ГЕРБ спечели в Габрово и Севлиево заради ниската активност, но бавно губи областта

Снимка: Емилия Димитрова

Габровска област вече не е крепост на ГЕРБ. След балотажа на 3 ноември т.г. две от общините, Дряново и Трявна, в които партията на Борисов доминираше, имат нови кметове. В Габрово и Севлиево изборите бяха спечелени от партията на Борисов заради ниската избирателна активност.

Кметския вот в Габрово за трети път бе спечелен на първи тур. Таня Христова (ГЕРБ) ще встъпи в третия си мандат със сериозна преднина пред основния си опонент Ивелин Николов (БСП). Разликата между двамата е 41%, непреодолима дори на теория.

Както „За истината“ прогнозира по време на предизборната кампания, Николов, който е габровец, но от години живее и работи в София, не успя да убеди съгражданите си, че е кандидатът, който може да пребори Таня Христова. Зад нея стоеше целият местен и отчасти държавен административен апарат на ГЕРБ, което е предимството на действащите кметове, кандидати за нов мандат.

64% не отидоха до секциите

Искаха ли габровци Таня Христова? Да видим резултатите: от 55 хил. имащи право на глас 20 хил. гласуваха за кмет на Габрово. От тях малко над 11.2 хил. за Христова срещу 3.3 хил. за Николов. Очевидно става въпрос за подкрепа, при която 64% от имащите право на глас изобщо не отидоха до секциите.

Протестът на габровци освен в ниска избирателна активност, се мери и в значително по-ниското доверие за Таня Христова на тези избори спрямо 2015 г. Отливът на гласове за нея в цифри е 4 хил. гласа, които не са отишли за втория по резултат. Не са отишли и за третата по подкрепа Пепа Сомлева, кандидат на коалиция „Ние, Гражданите“, която получи 1.7 хил. гласа, малко над 9% подкрепа и категорична невъзможност да повлияе на изборния резултат. Очевидно в Габрово не припознават „гражданите“ в коалицията на Сомлева, въпреки очевидните й амбиции да стане гласът на гражданското общество.

Различните избирателни списъци

На 27 октомври т.г. Таня Христова си осигури пълна подкрепа за следващите четири години с 19 от 33 места за ГЕРБ в общинския съвет на Габрово.

Седмица след първия тур на изборите, в Габрово остава без обяснение разминаването в броя на избирателите, които според протокола за избор на общински кмет са 55303 по списък, а според протокола за избор на общински съветници са 54842. Разминаването не е голямо, но това не означава, че не е странно как едни и същи избирателни списъци се оказват различни.

Победител с една пета от гласовете

В Севлиево – икономическият гръбнак на габровска област, ГЕРБ запазва управлението, след тежка битка и десетки сигнали за купуване на гласове. Кандидатът на ГЕРБ Иван Иванов спечели трети мандат, но загуби доверието на около 1400 избиратели, което на фона на онези малко над 6 хил., с чиито гласове победи, не са малко.

Ниската избирателна активност на балотажа реши изхода от вота на 3 ноември. Очевидно е диминирането на гласовете за Иванов в три селски секции, в които преобладаващото население е от малцинствен произход. Разликата между двамата кандидати в трите села е драстична, а сигналите за купуване на гласове, до един неоснователни, според общинската избирателна комисия, идваха точно от тези села.

Безоблачно се очертава управлението и на Иванов в начеващия мандат, в който ГЕРБ ще има мнозинство в Общинския съвет с гласовете на ДПС и ВМРО.

Пробив в Дряново

ГЕРБ вече не е доминираща сила в Дряново и Трявна. При изключително оспорван балотаж в Дряново спечели Трифон Панчев, кандидат на БСП, срещу когото в седмицата преди балотажа от ГЕРБ впрегнаха усилия за наситено черна кампания.

За победата в Дряново роля изигра обединението на кандидатите, които на първия тур не стигнаха до балотаж. Зад Панчев застанаха от АТАКА и БДС „Радикали“, а разликата между досегашния кмет Мирослав Семов и новоизбрания е 319 гласа. Вотът в града на Колю Фичето реши високата избирателна активност – 57%.

БСП има един мандат повече от ГЕРБ в Общинския съвет на Дряново, което е нищожна, но все пак подкрепа за работата на новоизбрания кмет.

ГЕРБ загуби и Трявна

В Трявна лицето на ГЕРБ изгуби изборите от кандидата на ВМРО. Мария Пенева, която е председател на местната структура на ГЕРБ и заместник – областен управител трябваше да отстрами партията в града, където очевидно имаше силно нехаресване за хората на Борисов. Очаквано обаче не успя и там победи кандидатът на ВМРО Силвия Кръстева.

Ако се вярва на изявлението на премиера Борисов в нощта след балотажа, ГЕРБ няма да номинира повече от три пъти едни и същи кандидати за общински кмет. А това означава, че за Таня Христова в Габрово и Иван Иванов в Севлиево това е последен мандат.

Двамата имат четири години „на прощаване“, за да убедят избирателите си, че да работят за своя град е било по-важно от това да прибавят още една община към картата с изборните успехи на ГЕРБ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Съдът отказа повторно броене на бюлетините в Севлиево и потвърди решението на ОИК за избора на кмет

Жалбата срещу обявените изборни резултати в Севлиево бе подадена от кандидата за кмет - Богомил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Община Севлиево глоби любимите си две фирми заради лошо снегопочистване

Община Севлиево наложи глоба от 10 хил. лв. на дружество по задълженията и договорите(ДЗЗД) "Зимно почистване Севлиево" "за несправяне със снежната криза"

Невалидните бюлетини в Габровска област са колкото гласовете за един кметски мандат

Всяка пета бюлетина за общински съветници в община Севлиево е невалидна. Общината е с най-голям брой недействителни бюлетини на изборите в неделя - 20.29%, но ситуацията не е много по-различна в Габрово, Дряново и Трявна.

Още за новините

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Ураган и торнадо – какво сполетя Варна само за две седмици

Паднали дървета, стълбове, светофари, фасади на сгради, затиснати автомобили, блокирани хора, жертви… Един от постовете в социалните мрежи лаконично обобщава: „Градът е като след война.“. Това беше Варна на 19 ноември след урагана „Фредерик“. Предупреждението беше за вятър със сила 120 – 150 км/ч и вълни от 5-7 метра височина. Метеорологичните данни до сега са отчитали ветрове до 144 км/ч у нас, и то в планините.

Журналистическа асоциация настоява МВР да поеме отговорност за насилието над граждани и журналисти миналата седмица

Министерството на вътрешните работи дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември в София, заявава в позиция от днес Асоциацията на европейските журналисти в България.