BG | EN

Георги Сапунджиев, убил 4-годишно дете с автомобила си, ще излежи цялата си присъда

Снимка: podtepeto.com

Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Сапунджиев, постановено от Окръжен съд – Стара Загора. Така той ще трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, което е шест години лишаване от свобода за това, че  на 02.06.2014 г. при управление на моторно-превозно средство нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 4-годишния Паоло.

По информация на пловдивското издание „Под тепето“, въззивният съдебен състав приел, че спазването на установения в затвора ред и трудовата ангажираност на осъдения по време на изтърпяване на наложеното му наказание не са достатъчни доказателства за неговото поправяне.

За добро поведение на осъдения е бил  променен режима на изтърпяване на наказанието от „общ“ на „лек“. Отделно от това, за положителните му прояви, той е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип. В тази връзка апелативните съдии са отбелязали рядко срещаната от затворническата администрация активност – за престоя на Георги Сапунджиев до момента са били издадени 29 заповеди за награждаване  с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни.

В същото време, в материалите към затворническото му досие, съществували данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание, пише „Под тепето“. По тази причина е било прието, че с поведението си Сапунджиев не е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да  ползва изключението и привилегията на условното предсрочно освобождаване. В противен случай приложението на този институт би било единствено  средство за корекция размера на наложеното на осъдения  наказание.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините