BG | EN

Георги Георгиев, обвинен за насилието над Дебора Михайлова, бил задържан незаконно, за да бъде спасен от линч, твърдят адвокатите му

Обвиненият за нападението над Дебора Георги Георгиев влиза в съдебната зала
Снимка: скрийншот от видео на BTV

Обвинения за насилието над Дебора Михайлова Георги Георгиев е бил задържан под стража за да бъде спасен от „взривоопасната“ обстановка на протести в цялата страна, а не заради „обосновани предположения“, че именно той е нанесъл побой и е наранил с макетен нож Михайлова. Това казаха адвокатите на Георгиев пред „За истината“.

В нощта, когато полицаи връчват на Валентин Димитров – адвокатът на Георгиев призовка да се яви на следващия ден в Районното управление заедно със своя клиент, по телефона му се е обаждил тогавашният областен директор на полицията в града Лазар Христов, сега шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. В разговора той помолил адвоката да отидат с Георгиев на разпит следващата сутрин в Районното управление. Именно в този разговор Христов се опитал да убеди адвоката, че тъй като обстановката е „взривоопасна“, в полицията обвиняемият щял да бъде защитен от евентуална саморазправа. 

Вчера Административния съд (АС)в Стара Загора определи полицейската заповед за задържането на Георги Георгиев за незаконна.

В решението си АС посочва, че в заповедта „липсват изначално данни, от които може да се направи обосновано подозрение за евентуалната съпричастност на Г. (Георги Георгиев) към извършването на въпросното престъпление по Наказателния кодекс към момента на задържането му на 30 юли м.г.“ Според АС, „районният съд не е съобразил и приетото в решения на Съда по правата на човека в Страсбург, че „за да е налице обосновано подозрение, следва да има факти и информация, които биха убедили един обективен наблюдател, че въпросното лице може да е извършило престъплението“, като „подозрението следва да се отнася до конкретно престъпление“.

Въпросната заповед беше издадена от Първо Районно управление на МВР в Стара Загора в края на юли м.г. и само ден преди големият протест срещу насилието над Дебора Михайлова, събрал хиляди на площада пред Съдебната палата в Стара Загора и в други градове на страната.

Георги Георгиев бе задържан на 30 юли м.г. сутринта на входа на Стара Загора заедно с родителите му, които пътували в една кола с него към града с цел синът им да се яви навреме в Районното управление, твърдят адвокатите му.

На пресконференция обаче тогавашният директор на ОД на МВР в Стара Загора Лазар Христов обяви пред национални и регионални медии, че задържането му е било при опит да избяга от града и след обявяването му за национално издирване. По думите му издирването се наложило, тъй като Георгиев, който бил наблюдаван от полицията, не бил открит на адреса си в с. Братя Кунчеви, където били извършени и осем претърсвания. Тогава адвокатът на Георги георгиев Валентин Димитров заяви пред „За истината“, че призовката за разпит му е била връчена в 1 ч. след полунощ и то по първото досъдебно производство, по което неговият клиент е нямал наложена мярка за неотклонение, за да бъде издирван. 

Въпросът защо директорът на ОД на МВР в Стара Загора е заблудил медиите и гражданите остава без отговор и до този момент.

Налага се обаче изводът, че полицията, която в момента на задържането на Георгиев е нямала основание за това, го е намерила постфактум в образуваното на 29 юли м.г. второ досъдебно производство срещу Георги Георгиев. То е за отправени със SMS-и, закани за убийство към приятелката му Дебора Михайлова два дни преди извършването на насилието срещу нея.  

Важен факт от вече едногодишната история на делото по този случай, влязъл съвсем скоро в съдебна фаза е, че на 05 юли м.г. тричленен състав на Окръжния съд в Стара Загора отмени определението на старозагорския Районен съд от 1 юли м.г., с което бе постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Георги Георгиев. 

По време на това заседание прокурорът по делото Георги Видев сам заяви, че определението на РС е незаконосъобразно и не трябва да бъде потвърдено

тъй като от събраните дотогава доказателства и в частност от съдебно медицинската експертиза е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е отразена в повдигнатото обвинение за точно такова престъпление.

След излизането на Георгиев от ареста и последвалото бурно обществено недоволство, достигнало до призиви за линч, Георги Видев, бе наказан от и.д. гл. прокурор Борислав Сарафов с понижаване в длъжност (дотогава Видев бе зам. окръжен прокурор на Стара Загора). Същото сполетя и лекарят изготвил съдебно – медицинската експертиза със заключение за нанасяне на леки телесни повреди, който бе изпратен от директора на УМБАЛ „Пр. Стоян Киркович“ в „дългосрочен отпуск“.  

Последва нова съдебно-медицинска експертиза, изготвена в Пловдив, със заключение за средна телесна повреда, въз основа на която Геориев бе отново задържан в ареста, където се намира и досега. 

След смяната и на наблюдаващия прокурор в досъдебната фаза на делото, всички съдии от Районния съд в Стара Загора, които разбраха, че делото ще бъде гледано под натиск си направиха отводи и то беше изпратено в Пловдивския районен съд.

След влизане на делото в съдебна фаза, в Районния съд в Пловдив досега са проведени три заседания, в които делото се разглежда по същество. Изслушани са двете страни по него – Дебора Михайлова и Георги Георгиев и са разпитани няколко свидетели. Михайлова заяви пред журналисти, че още е в шок от случилото си и настоява за тежка присъда. В същото време Георгиев твърди, че е невинен. По искане на пострадалата и на нейните адвокати заседанията се водят при закрити врата. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

„Исторически парк“ – бутафорно времеубежище и визитка на новата партия „Величие“

Партия „Величие“ събра над 100 хиляди гласа и вече е част от 50-то Народно събрание. Новата „политическа“ формация е на Ивелин Михайлов и Николай Марков, кой реално стои зад нея можем само да предполагаме.

Платеният и контролиран вот отново победиха на изборите в Старозагорския регион

Само две от парламентарно представените досега партии в България увеличиха резултата си в абсолютни стойности на изборите от 9 юни – ДПС и ИТН в 27-ми Старозагорски избирателен район.

Местната власт в Стара Загора продължава да купува влияние в медиите с публични средства

Немалка част от медиите, особено тези извън столицата, доброволно се отказват от основната си функция – да бъдат коректив на всяка власт и да осветяват корупцията, кражбите и злоупотребите с публични средства.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!