Георги Георгиев бе избран за председател на Столичния общински съвет

Новият председател на Столичен общински съвет Георги Георгиев
Снимка: личен профил във Фейсбук

Георги Георгиев – досегашен председател на комисията по финанси от ГЕРБ-СДС, е новият председател на Столичния общински съвет.

Георгиев бе избран с тайно гласуване, при което „За“ гласуваха 36 общински съветници. Георгиев бе единствена кандидатура – номинация на коалицията ГЕРБ – СДС. Останалите групи в общинския съвет на София не излъчиха кандидати. От Демократична България заявиха, че ще оспорват избора.

До избора на председател на столичния местен парламент се стигна след оставката на досегашния председател Елен Герджиков.

За оставката на Герджиков – тук

След избора, новият председател на Столичния общински съвет заявява, цитиран от БНР, че си дава сметка, че поема поста в трудни за Столичната община времена и ще работи за възстановяване на политическия диалог и конструктивния дух в работата.

Независимият общински съветник Борис Бонев обвини коалицията ГЕРБ-СДС в лицемерие:
„Г-жо Фандъкова, с вчерашните изказвания на бившия премиер Бойко Борисов стана ясно, че всъщност какво се случва със София по никакъв начин не зависи от вас, тъй като именно г-н Борисов е бил уволнил господин Герджиков“, казва Бонев, цитиран от националното радио.

Опозиционните партии се обявиха против кандидатурата на Георгиев и посочиха, че тя е направена в разрез с процедурните правила.

Борислав Игнатов, председател на групата на „Демократична България“, заяви по-рано, че е оттеглил подписа си за гласуване на нов председател на Столичния общински съвет:

„Бях потресен от изказването на г-н Борисов, който каза, че лично той е уволнил и накарал г-н Герджиков да подаде оставка, което за мен е скандално, недопустимо. Не може, който и да е, партиен лидер, владика или какъвто и да е друг пост и ранг в обществото да уволнява когото и да е, който е пряко избран от избирателите“.

Мястото на Герджиков, който излезе и от общинския съвет зае Миглена Атанасова, която положи клетва, като общински съветник.

Вчера пред активисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че решението за напускането на Герджиков е негово. От думите на Борисов се разбра, че той не е доволен от липсата на реакция на Герджиков при нападки срещу ГЕРБ.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам