BG | EN

ГДБОП спря над 40 сайта, разпространявали незаконно филми

Снимка: Пресцентър на МВР

При акция на служители на специализирания отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“  (ГДБОП) са спрени над 40 интерент сайта, разпространявали незаконно филми, съобщи пресцентърът на МВР.

Задържан е 44-годишен мъж от София, който според първоначалните данни е създал и администрирал страниците, чрез които е разпространявал в интернет актуални филмови произведения в нарушение на авторските права. 

Първоначално той публикувал филмите в една част от контролираните от него сайтове. След достигне на определен брой посетители и генериран трафик – за който респективно получавал заплащане от Гугъл, той свалял произведенията и ги споделял отново, но в част от другите домейни.

Процедурата се повтаряла 4-5 пъти до изчерпване на ресурса от контролираните от него сайтове. Така, за едни и същи обекти на авторско право, столичанинът получавал многократно заплащане от Гугъл, тъй като се касаело за интернет трафик към различни домейни.   

По-голямата част от сайтовете били разположени в интернет пространството на една от най-големите международни компании за предоставяне на облачни услуги в САЩ.  Според полицията, това създавало убеждението в извършителя, че е останал в анонимност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините