BG | EN

Хомофобски скандал удари Пловдив, европейската столица на културата

Илюстрация на публикацията в английския всекидневник „Гардиън“

Градът под тепетата, който през тази година е Европейска столица на културата, влезе в европейските новини с политическите прения по темата за финансирането на фотоизложба, наречена „Балканска гордост“ с теми от ЛГБТ общността.

Политиците в града се опитват да спрат фотоизложба, наречена „Балканска гордост“, пише влиятелната медия, в материал от 7 април т.г.

Английският всекидневник „Гардиън“ посвещава голяма статия на Пловдив, този път със скандална тематика, пише по темата регионалното издание „Под тепето“. „Хомофобски скандал удари Пловдив – Европейската столица на културата,“ гласи заглавието на статията.

Изданието разказва подробно за политизирането на проекта на фондация „Глас“, наречен „Балканска гордост“, и го определя като „опит на местни официални представители да премахнат ръководителя на Общинска фондация „Пловдив 2019“  заради фотографска изложба с теми ЛГБТ общността.

Става дума за искането фотоизложбата „Балканска гордост“, насрочена за месец юли,  да бъде отменена. Изложбата ще включва снимки от проведени гей паради на Балканите, а поставянето й ще бъде съпътствано от концерт и дискусионен форум, пояснява електронното издание на вестника.

„Ние ще ги спрем, използвайки всички правни и, ако се налага, незаконни инструменти“, цитира „Гардиън“ Александър Сиди, депутат от ВМРО.

Общинският съвет в Пловдив ще гласува днес дали да препоръча да се уволни артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева заради включването на изложбата в програмата. „Гардиън“ разказва още, че зад инициативата застават 21 от общо 50 общински съветници, като изброява политическите групи: “основно обединени около ВМРО, БСП и Съюз за Пловдив“. От медията допълват, че за последните е по-важно, че се изразходвали непрозрачно публични средства, но не се посочват конкретни примери.

Намесата на общински съветници от Пловдив е „грозна провокация“ в Европейската столица на културата, които са забравили, че този статут се предоставя на града и срещу гаранции, че няма да има политическа намеса, пише „Гардиън“ и цитира самата Светлана Куюмджиева: „Това сериозно може да накърни репутацията и имиджа, който изграждахме 5 години… подобна намеса в програмата може да се определи единствено като дискриминация и цензура“, посочва тя.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините