BG | EN

Галактика в ремонт – Повече от 2 години най-големият планетариум у нас не работи

Ръководителят на проекта за модернизация на Планетариума инж. Йордан Щонов и Петър Сулинаджиев – представител на „ИСА 2000“ правят първа копка на строителните дейности на 7 октомври 2021 г.
Снимка: Община Смолян

Много разочароващо! – С това заключение завършва един от отзивите в търсачката Google за най-големия планетариум у нас – този в Смолян.

Причината е, че повече от две години планетариумът е затворен за ремонт.

По всичко изглежда, че шансът той да отвори скоро беше проигран от Общината в родопския град, която ръководи и организира дейностите по обновяването на обекта.

След като новорегистрирана фирма с 500 лв. капитал спечели поръчката на стойност 2 млн. лв. за оборудване на планетариума, очаквано конкурсът беше обжалван.

Жалбата срещу решението на кмета на Смолян Николай Мелемов за избор на изпълнител за доставка и монтаж на оборудване за планетариума е подадена в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от един от двамата отстранени участници в обществената поръчка. Жалбата на „Контракс“ АД е подадена на 22.05.2023 г.

Българската фирма и румънската GBC EXIM бяха отстранени от участие и техните ценови предложения не бяха отворени на 9 май, тъй като техническите им предложения не са били съобразени с изискванията на кмета. Мелемов сакционирал „Контракс“ АД задето предложили купол от алуминий с 1.1 мм дебелина на панелите, а кметът искал те да са с 1 мм дебелина. „Посоченото несъответствие e съществено, тъй като увеличената дебелина има отношение към тежестта на куполния екран и натоварването на конструкцията.“- мотивира се той.

Според регионалното издание „Отзвук„, специалисти определят мотива на Мелемов за несъстоятелен, тъй като е спорно доколко ще натоварят конструкцията панелите от алуминий, по-дебели с една десета от милиметъра.

Ако КЗК намери жалбата на „Контракс“ АД за основателна срокът за завършване на проекта, посочен на сайта – 30.06.2023 г. едва ли ще бъде спазен.

Според „Отзвук“ все още кметът на Община Смолян Николай Мелемов не е дал смислено и разумно обяснение на въпроса защо не е обявил обществената поръчка за оборудване на планетариума още през 2021 г., когато  стартира изпълнението на проекта и строителните дейности бяха възложени на местната фирма  „ИСА 2000“.

… и директор от Пловдив, който живее и работи в САЩ

Емблемата на Смолян – най-големият планетариум в България, не работи от края на 2020 година. Няма персонал – освен домакин, счетоводител и … директор от Пловдив, който обаче живее и работи в САЩ. Прекъснато електричество, звездната зала превърната в склад, а стените – нашарени със спрей. – това написа и илюстрира с видео в края на миналата година регионалното издание „Отзвук“.

Разрешението за строеж е от 2018 година. През 2020 г. Планетариумът с астрономическа обсерватория затваря врати.

Това, обаче, довчера не бе упоменато в създадената за планетариума страница в търсачката Google и бе променено едва след сигнал на „За истината“. Оскъдна информация за случващото се има само в страницата на планетариума при това тя не е направена така, че да бъде намерена лесно от потребителя. Това също става повод за негативни отзиви от желаещите да го посетят. Хората стигат на място и едва тогава разбират, че са били път напразно.

Така изглежда заглавана страница на Планетариума в Интернет. Посетителите виждат, че планетариумът е затворен едва ако се сетят да проверят работното време.
Снимка: скрийншот на страницата

Причината за големият интерес към обекта е фактът, че планетариумът с народна астрономическа обсерватория в град Смолян е най-големият планетариум в България. Отваря врати на 6 септември 1975 г. и е един от 100-те национални туристически обекта в България.

Какъв ще бъде отговорът на КЗК на жалбата по отношение на конкурса за доставка на оборудване на планетариума все още не се знае. Според зам.-кмета Марин Захариев, цитиран от „Отзвук“, обаче, срокът е удължен и новият планетариум ще бъде готов през септември.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините