BG | EN

Общинския съвет в Габрово не успя да избере председател на първото си заседание

Първото заседание на Общинския съвет в Габрово
Снимка: Фейсбук/Община Габрово


На 10 ноември, петък, новоизбраните кметове на Габрово и населените места в общината, както и членовете на Общинския съвет, встъпиха в длъжност. Полагането на клетвата се състоя в рамките на тържествено заседание, свикано от Мария Башева – областен управител на Габрово.

Първата точка в дневния ред беше избирането на председател на Общински съвет (ОбС) Габрово. Предложенията бяха три – досегашния председател Климент Кунев от ГЕРБ, Пепа Сомлева от „Граждани за Общината“ и Иван Томов от „Възраждане“. На балотаж отидоха първите двама.

Не е ясно кой кого е подкрепил, тъй като гласуванията в ОбС Габрово са на хартия и вотът е анонимен.

По закон положението е такова и във всички останали общини в страната. Това възпрепятства прозрачността в общинското управление, тъй като не става ясно кой как е гласувал и не може да бъде разследвано защо. В законодателната власт на държава нещата седят другояче – гласуванията в Народното събрание са публични и в сайта на Парламента може да бъде проследено как е гласувал всеки един от всичките 240 народни представители.

Заседанието ще продължи на 14 ноември, вторник, когато отново ще бъде направен опит да се избере председател на ОбС Габрово. Докато такъв не бъде избран, председателстващ ще бъде най-възрастният сред общинските съветници – Женя Иванова от „Възраждане“.

Съгласно решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) ГЕРБ разполагат с 15 съветници. Останалите 18 включват по пет от ПП-ДБ и БСП, четири от „Възраждане“, двама от „Граждани за общината“ и по един от „Левицата!“ и „Заедно за силна община“. Поименният списък с общински съветници за мандат 2023 г. – 2027 г. може да бъде намерен в сайта на Община Габрово.

Случващото се е прецедент за управлението на ГЕРБ в столицата на хумора и сатирата. За пръв път от 12 години насам партията е без пълно мнозинство в общинския съвет на един от най-стабилните си „бастиони“, какъвто е Габрово. ОбС се състои от 33 общински съветници и това означава, че на управляващите града не им достигат двама за пълно мнозинство, чрез което да прокарват решенията си.

На този етап работата на ОбС Габрово е блокирана докато не бъде избран председател. При тази конфигурация възможните сценарии са два – ГЕРБ ще запазят поста с помощта на двама съветници от останалите формации или срещу тях ще се оформи силна опозиция, която ще държи мнозинството в общинския съвет.

Развитието на създалата се ситуация ще видим 14 ноември, когато в 13 ч. ще продължи заседанието на Общински съвет – Габрово. Всички заседания се излъчват онлайн в „YouTube“ канала на Община Габрово.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините