BG | EN

Габровският Административен съд осъди великотърновския

Снимка: pixaby.com

Административният съд в Габрово осъди Административния съд във Велико Търново за нарушаване на Закона за защита на личните данни, предаде регионалното издание „Севлиево онлайн“.

Със свое решение от 3 юли т.г. габровският съд е задължил великотърновския да заличи трите имена на мъж, изписани в съобщение за дело, публикувано на интернет страницата на съда. Мъжът, чиито имена станали публично достояние, бил оспорваща страна по административно дело, заведено във Велико Търново. Магистратите в старата столица са осъдени и да заплатят 560 лв. разноски по делото – 550 лв. за адвокатски хонорар и 10 лв. държавна такса.

Историята започва на 28 август м.г., когато на сайта на Административен съд Велико Търново е била публикувана информация за образувано административно дело. В нея било написано, че жалбоподател, чиито три имена са цитирани в пълнота, е подал жалба против наредба на Общински съвет Велико Търново. По повод жалбата във великотърновския административен съд е било образувано дело.

Информацията е останала на сайта на съда до месец май т.г., установила проверка на габровския административен съд.

Съдът в Габрово отхвърлил изцяло претенциите на великотърновските си колеги, с които оспорва жалбата срещу тях, позовавайки се освен на разпоредбите на Закона за защита на личните данни и на Закона за съдебната власт, според който  актовете на съдилищата се публикуват незабавно след постановяването им на интернет страницата на съответния съд при спазване изискванията на ЗЗЛД, като публикуването им се извършва по начин, който не позволява идентифицирането на физическите лица, упоменати в тези актове. „В случая тази разпоредба несъмнено не е била спазена“, се казва в съдебното решение на Администратинвен съд Габрово, цитирано от „Севлиево онлайн“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините