Априловската гимназия в Габрово става на 185 години

Националната Априловска гимназия
Снимка: За истината

Първоприемник на първото новобългарско светско училище, основано преди 185 години в Габрово, Националната Априловска гимназия е в центъра на събитията, с които ще бъде отбелязан юбилеят.

Под мотото „СъзДаваме празник“ ще премине на 14 януари – денят, в който се открива Габровското училище по нов стил, тържеството по повод създаването му преди 185 години.

Честването ще започне с ритуал пред паметника на Васил Априлов в 14.45 часа, в който традиционно се включват представители на образователни и културни институции, на местната власт и много граждани, съобщиха от Националната Априловска гимназия.

Два часа преди това в гимназията ще започне интелектуална игра за ученици „Шифърът на Априлов“, създадена по идея на Кольо Генев от випуск’2012 и превърнала се в неизменна част от празника вече десета година.

След ритуала пред паметника, в Националния музей на образованието ще бъде показан филм за благодетеля Васил Априлов. В библиотеката на музея ще се проведе историческа викторина за осмокласниците.

В програмата на юбилейния ден са включени и три Творчески  ателиета, които създават празничното пространство. Инсталация с 185 птици в полет,  изработена от деветите класове, ще оформи пространството до портрета на патрона Васил Априлов в новото крило на сградата. Артинсталация с предмети, снимки и печатни материали, свързани с историята на Априловото училище, която е резултат от дарителска кампания, инициирана и проведена от десетите класове. „Стълба на времето“ е третото ателие, дело на единадесетокласниците,  в което Априловци ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов.

В Актовата зала на училището е организирана среща на училищната общност с кмета на Габрово Таня Христова и журналиста от БНТ Николай Минков, възпитаник на Националната Априловска гимназия.

Паралелно с изброените дейности в някои от класовете ще текат празнични часове под наслов  „Вдъхновяващи диалози за професията учител“

В учителската стая е предвидена среща на поколенията „Чай с история“, на която са поканени бивши учители, възпитаници  и гости на Априловска гимназия, с презентация със снимки от миналото и настоящето.

Кулминацията на юбилея е спектакълът  „Дивният  огън“ от 16. 30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище и е една от историческите забележителности на града.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам