В Шумен и Търговище затварят нощните заведения заради COVID-19

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Спиране на сватби и фирмени тържества, затваряне на нощни заведения, забрана за спортни мероприятия на закрито, пропускателен режим в търговските обекти – това са част от новите ограничителни мерки, приети в Шумен и Търговище заради разпространението на  COVID-19. Двата региона вече са в червената зона с най-висока заболеваемост, затова областните кризисни щабове обявиха по-рестриктивни мерки в сравнение с националните.

В Шумен мерките са в сила до края на ноември

Провеждането на сватби, фирмени и семейни тържества в Шуменска област се забранява от 26 октомври до края на ноември.  Областният кризисен щаб призова всички държавни, общински и частни структури да преминат на дистанционна работа там, където е приложимо. Освен това щабът препоръчва при установяване на случай на коронавирус да се тестват всички служители.

Преустановяват се концерти и репетиции на читалища и самодейни състави, забраняват се изложби и базари на животни и животински продукти. 

В заведенията за хранене на една маса могат да седнат не повече от 6 души, а дистанцията между масите трябва да е минимум 1.5 метра.

Всички тренировки и аматьорски спортни мероприятия на открито ще се провеждат без публика, а тези на закрито се забраняват. 

От днес до 16 ноември в Шумен се затварят и нощните заведения.

От вчера в МБАЛ – Шумен няма свободни легла. 107 са пациентите с коронавирус, всички са с пневмонии и в сериозно увредено състояние, съобщи шефът на болницата д-р Димитър Костов. Той допълни, че болните с по-лека клинична картина изобщо не се приемат.  Първоначално предвидените 85 легла за болни с Ковид в Шумен вече са увеличени на 123. Заради изчерпания капацитет на областната болница, от вчера е разрито ковид-отделение с 20 легла в болницата във велики Преслав.

9 лекари и 16 сестри от МБАЛ – Шумен са извън строя, тъй като или са болни, или са под карантина заради коронавирус. Здравните власти призоваха личните лекари и специалистите от извънболничния сектор да помогнат на колегите си в болницата, но досега никой не се е отзовал на призива.

В Търговище ограниченията са за 10 дни

За срок от 10 дни се забранява работата на всички дискотеки, нощни и увеселителни заведения в област Търговище. За същия период се забранява провеждането на семейни и фирмени тържества и масови мероприятия на закрито. По решение на Областния кризисен щаб се въвежда пропускателен режим в обектите от търговската мрежа.

В болниците в Търговищка област са хоспитализирани 94 пациенти с коронавирус. 

Двете гимназии в Търговище са въвели дистанционно обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас. По данни на РУО в региона са болни или карантинирани общо 1 606 ученици, които са над 15% от общия брой.  Отсъстващите преподаватели са над 12 %.

Според последните данни на Единния информационен портал, през последното денонощие в Шумен са установени 76 нови случаи на COVID-19, с 12 повече в сравнение с предходния ден. 

В Търговище новите положителни проби са 38 и броят им намалява почти наполовина в сравнение с предходния ден, когато в региона имаше 70 нови случаи.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам