В Шумен се проведе протест с искане за законови промени в памет на загиналата при катастрофа млада жена

Снимка: Диана Желязкова

Десетки шуменци се събраха в неделния следобед на 4 декември на пореден протест в памет на убитата при катастрофа 22-годишна Светомира Станчева.

Въпреки лошото време, хората излязоха да подкрепят протеста, свикан от родителите на загиналото момиче, след като съдът наложи по-лека мярка за неотклонение на 18-годишния Жечко Кюркчиев – шофьорът, прегазил с джипа си колата на Свети. Досегашната мярка на Кюркчиев беше „домашен арест“, но съдът я промени и му наложи „парична гаранция“

„Това е единствената мярка, която може да бъде наложена на Жечко Кюркчиев в този момент, тъй като законите не са променяни от десетилетия“ – така бащата на загиналата Светомира Анатолий Станчев отговори на журналистически въпроси как приема по-леката мярка на Кюркчиев. Той няколко пъти заяви и пред журналисти, и пред гражданите, дошли на протеста, че е много доволен от работата на прокуратурата и има доверие в институциите.

Заличени следи – странен обрат в разследването на трагичната катастрофа в Шумен – тук

Анатолий Станчев представи Пътна карта за безопасност на движението по пътищата в Република България – документ, разработен с помощта на Института за пътна безопасност, който предвижда законодателни и административни промени до 2023 г. – 2024 г.

Снимка: Диана Желязкова

Според Станчев, следващите искания са за промени в съдебната система, тъй като в момента ръцете на прокуратурата били вързани. „Чрез нашите инициативи успяхме да направим една малка крачка, след като от 1968 г. не е променяна съдебната система. Това е следващата цел, към която ще се стремим“, каза Станчев. „Хората си мислят, че вече два месеца няма развитие по нашия случай, но не е така. Има голямо развитие“, заяви бащата на загиналата Светомира и изрази надежда, че след още два месеца разследването ще бъде приключено и внесено в съда. Станчев изрази специална благодарност към главния прокурор Иван Гешев, прокуратурата и Националната следствена служба, които според него до този момент са си свършили „перфектно ангажиментите“

Протестиращите блокираха за кратко движението в района на кръговото кръстовище, където на 28 септември загина 22-годишната Светомира, прегазана с висока скорост от автомобила, управляван от Жечко Кюркчиев. Сега Жечко Кюркчиев е освободен под гаранция от 25 хил. лв. Промяната е от 29 ноември, когато е изтекъл максимално допустимият срок за задържането му и наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е наложил парична гаранция. Кюркчиев има и наложена забрана да напуска страната, считано от 3 октомври т.г.. Отнето му е и свидетелството за управление.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам