BG | EN

В Шумен глобяват собственици на домашни животни

Борислав Станев от община Шумен разяснява наредбата за отглеждане на домашни животни
Снимка: radian.bg

Четирима шуменци са глобени, защото не са регистрирали домашните си кучета в общината, 4 акта са съставени за свободно пускане на опасни животни в града, двама стопани са глобени заради навлизането на кучетата на територията на детски и учебни заведения, а за за проявена агресия от страна на домашно животно е съставен един акт.

1091 са регистрираните домашни кучета при ветеринарните лекари в Шумен, от които 802 са декларирани в общинската администрация, за които е платена 12 лева годишна такса. Това  съобщи пред журналисти днес Борислав Станев, главен инспектор „Контрол по чистотата“ в община Шумен.

В началото на годината декларираните в Общината домашни любимци са били 613, но по време на триседмичните проверки на инспекторите броят им се е увеличил с още 200.

В момента се работи по актуализация на глобите в общинската наредба, за да бъде синхронизирана със закона за ветеринарната дейност, заяви Борислав Станев. Актуализацията означава, че размерът на глобите ще бъде повишен, при това значително за някои нарушения.

В момента глобата за липса на регистрация е 50 лв, за свободно пускане на опасни животни в града – между 50 и 100 лв.

Масираните проверки на общинските инспектори ще продължат. Ще се иска информация и от домоуправителите за наличие на домашни животни в сградите.

Собствениците на домашни кучета са задължени да заплатят определената годишна такса до 31 март.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините