В шуменското село Изгрев се въвежда 14-дневна карантина и масово тестване на населението за COVID-19

КПП-тата, които действаха на входовете на областните центрове през април т.г.
Снимка (архив): Диана Желязкова

В шуменското село Изгрев, където има доказано огнище на коронавирус и досега са установени 15 случая на COVID-19 от утре се въвежда 14-дневна карантина. На входовете на селото ще се изградят полицейски КПП-та, ще се забрани влизането и излизането от населеното място. Изключения ще се правят само при неотложни случаи, като работа в друго населено място или здравословни причини.

Решенията за строгите ограничителни мерки бяха взети днес от областния кризисен щаб, след като в рамките на седмица селото пламна от заразата. Жителите на Изгрев (община Венец) не са от най-дисциплинираните в спазването на противоепидемичните мерки, често напускат селото, пътуват, общуват с хора от други населени места, затова областният щаб реши да ограничи достъпа до селото, заяви областният управител на Шумен Стефан Желев. Той посочи, че мерките са рестриктивни по отношение на населението, но само така може да се ограничи заразата.

Днешното заседание на областния кризисен щаб (от ляво надясно): областният управител Стефан Желев, директорът на полицията Ялчън Расим и кметицата на община Венец Нехрибан Ахмедова.
Снимка: Диана Желязкова

От утре екипи на здравната инспекция започват масово тестване на населението. В рамките на три дни ще бъдат изследвани общо 300 души, които са около половината от реално живеещите в селото.

Вече 5 жители на Изгрев са приети за лечение в МБАЛ – Шумен, за четирима от тях са доказани положителни резултати за COVID-19. Очакват се резултатите на последния пети пациент – жена от селото, приета в болницата късно снощи. Освен тях, в лечебното заведение днес е постъпил мъж от съседното село Тъкач със същите симптоми.

Заразата започна на 5 юни,

когато в болница беше приет първият пациент от Изгрев, 46-годишен мъж с пневмония и в тежко състояние. На следващия ден излиза положителният му резултат за COVID-19. На 7 юни и 8 юни в болницата бяха приети още три жени от селото, също с пневмонии, двете от тях близки роднини на първия заразен. Късно снощи е постъпила последната засега пациентка от селото, но днес заразата се разпространява и с съседното село Тъкач.

При направените бързи тестове на 16 от най-близките роднини на заразените, 10 са дали положителен резултат. Така до момента в с. Изгрев със сигурност има общо 15 заразени с коронавирус и може да се говори за огнище, каза директорът на РЗИ – Шумен д-р Пепа Калоянова. Тя прогнозира, че в селото има и други заразени. Днес два екипа на РЗИ – Шумен продължават да вземат проби и да връчват предизвестията за поставяне под карантина на всички контактни.

Полицията очаква потвърждение от Националния оперативен щаб за разполагането на контролно-пропускателни пунктове и селото може да бъде затворено още тази нощ.

По искане на кметовете, в цялата Шуменска област за 14 дни се спират масовите тържества на на закрито, включително сватбите.

В поставеното под карантина село няма да се допуска събирането на повече от двама души на обществено място. Започва дезинфекция на обществените места и търговските обекти, носенето на маски е задължително.

В селото вече има засилено полицейско присъствие, което ще продължи през целия срок на мерките, за да се контролира тяхното изпълнение и ще се проверяват непрекъснато хората под карантина.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам