В Търговище 120 души, завърнали се от рискови държави, са под карантина

Заседание на Областния медицински съвет за борба с коронавируса в Търговище
Снимка: Областна администрация – Търговище

Общо 120 души, завърнали се от рискови държави, са поставени под домашна карантина в област Търговище. 

Най-много жители на региона се завръщат от Германия (59 души), Нидерландия (20), Франция (9), Италия (6), съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на заседание на Областния медицински съвет за борба с коронавируса. Специалистите на здравната инспекция подчертаха, че комуникацията между граничните власти и службите в Търговище е на много добро ниво, което позволява предприемане на навременни действия спрямо завръщащите се от чужбина.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров съобщи, че са поръчани за изработка 200 броя специални стикери, които ще бъдат поставяни на домовете на хората под карантина, така че външни лица да не влизат в обитаваните от тях жилища.

Кметовете на по-малките общини и на селата обаче се оплакаха, че някои от завръщащите се не спазват 14-дневния карантинен период. Затова полицията, заедно с местните власти, стриктно ще следи за изпълнението на наложената карантина по места.

Към този момент в област Търговище няма диагностицирани с COVID-19, каза д-р Мариян Кючуков, зам.-директор на РЗИ – Търговище.  От жители на региона досега са изпратени 25 проби за изследване за коронавирус.

Директорите на трите болници в региона – в Търговище, Попово и Омуртаг, съобщиха, че на този етап имат необходимите количества лични предпазни средства и препарати за почистване и дезинфекция. Местна фирма е дарила инфузионен апарат за нуждите на МБАЛ – Търговище, както и предпазни маски и очила за медицинския персонал.

В Търговище от самото начало на обявената епидемия се дезинфекцират улици и обществени места, открити са горещи телефони за подпомагане на възрастни и самотни хора. В региона започва кампания за набиране на доброволци, които да помагат на медиците и охраната в лечебните заведения, на социалния патронаж при раздаването на храна, както и при необходимост за купуване на лекарства и храни за възрастни хора.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам