В Стара Загора започна дело срещу принудителното затваряне на ТЕЦ “Брикел“

ТЕЦ „Брикел“ на 10.10.2022 г.
Снимката ни е изпратена от граждани на Гълъбово

Административният съд(АС) в Стара Загора даде ход на делото срещу принудителната административна мярка за спиране на ТЕЦ „Брикел“, наложена от РИОСВ-Стара Загора заради нарушения на комплексното разрешително на централата.

То беше образувано по жалба на дружеството, свързано с енергийния олигарх Христо Ковачки.

До издаването на заповедта от директорката на РИОСВ Дияна Искрева се стигна след две изненадващи проверки в „Брикел“ ЕАД на ексминистър Борислав Сандов, втората с участието и на бившия премиер Кирил Петков и представители на множество контролни институции. Тогава АС в Стара Загора и ВАС спряха предварителното изпълнение на заповедта и ТЕЦ-а продължи да работи и да замърсява атмосферния въздух в Гълъбово.

На делото днес Александър Коджабашев – адвокат на РИОСВ по делото обясни, че обжалваната от дружеството заповед не е за окончателно спиране на централата, а до изпълнението на мерките, които ще доведат до спазване на нормите за вредни емисии и на условията в комплексното разрешително, за седем от които са констатирани нарушения от екоинспекцията. 

Държавата срещу олигарсите – истина или пореден прах в очите на обществото – тук

Представителят на „Брикел“ по делото –адвокат Петър Желязков оспори мярката като незаконосъобразна, защото замерванията са били извършени на работната площадка в дружеството, което е нарушение на нормативните изисквания. Според него имало и манипулиране на протоколите, затова поиска независима комплексна експертиза.

Пред „За истината“ в края на днешното заседание адвокат Коджабашев обясни, че съдията е решил да разшири недопустимо предмета на делото, но това, според него ще се реши от ВАС. От „Брикел“ се стремят да докажат, че принудителната административна мярка(ПАМ) на РИОСВ нарушава държавни и обществени интереси, защото ще доведе до оскъпяване на продукцията и закупуване на друго гориво, освен въглищата: „Сложните неща се свеждат до един много простичък въпрос: може ли един оператор да настоява да не спазва условията на комплексното си разрешително като твърди, че затова има държавен и обществен интерес“, коментира известният юрист.

Въпреки съгласието на прокуратурата и на адвокат Коджабашев, съдът отхвърли искането на екологичната организация „За земята – достъп до правосъдие“ да бъде конституирана като страна по делото.

Следващото заседание по делото е насрочено на 13 декември.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам