BG | EN

В София и Пловдив граждани поискаха участие в номинирането на нов главен прокурор и оттегляне кандидатурата на Гешев

Граждани протестираха и в Пловдив срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Снимка: „Под тепето“

Граждани поискаха участие в номинирането на нов главен прокурор на протест пред Съдебната палата в София и сградата на прокуратурата в Пловдив. Протестът бе организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“. 

Протестиращите поискаха да бъде оттеглена кандидатурата на сегашния заместник главен прокурор Иван Гешев и да бъде издигната гражданска номинация. Те ще настояват за промяна в закона, която да позволи освен правосъдния министър и Прокурорската колегия и други субекти да могат да номинират главен прокурор. 

Друго искане е със законодателни промени да бъде прекратена процедурата за избор на главен прокурор и да започне нова. 

Макар и малцина, протестиращи, организирали се в социалните мрежи, имаше и на площад „Съединение“ в Пловдив, предаде регионалното издание „Под тепето“. Сред тях беше и адвокат Михаил Екимджиев. Юристът, който е един от основните защитници на правата на човека у нас, определя кандидатурата на Иван Гешев като срамна. „Първо, процедурно това е скандал. И всеки човек, който уважава себе си, би се отказал от това, защото това не е избор, това е назначение. А иначе съм възмутен това програмно интервю или манифест на Гешев. Той на практика дерогира Конституцията – и презумпцията за невиновност, и разделението на властите. И нещо още по-скандално – той заяви: „Аз не съм системен играч“. Това означава една декларация, че той няма да спазва правилата. Това е една срамна кандидатура“, посочва Екимджиев, цитиран от БНР.

Участниците в протеста заявяват пред медиите, че следващия понеделник отново ще са пред прокуратурата.

Протестите бяха организирани след като вчера стана ясно, че кандидатурата на Иван Гешев остава единствената номинация за поста след като правосъдният министър Данаил Кирилов обяви официално, че няма да издигне своя кандидатура с мотива, че вижда проява на магистратско самоуправление в това, че прокурорската колегия, магистратски организации и редови магистрати застават зад Гешев. От друга страна, Кирилов не припозна като своя номинацията на следовател Бойко Атанасов, която му беше предложена от гражданските структури: „Би означавало да се създаде предпоставка да се противопоставят двете колегии във Висшия съдебен съвет, което смятам, че е абсолютно нежелателно и не трябва да се допуска по какъвто и да е начин“, каза Данаил Кирилов, цитиран от националното радио.

До 12 август зам.-главният прокурор Иван Гешев трябва да внесе във Висшия съдебен съвет концепция за развитието на прокуратурата през следващите седем години. Изслушването и изборът са насрочени за 24 октомври.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините