В София и Пловдив гасят светлините на МОЧА и „Альоша“ в Деня на независимостта

Снимка: marginalia.bg

Общините в София и Пловдив се присъединяват към инициативата „Мрак за светлина“, зад който застанаха десетки интелектуалци и общественици у нас. 

Те призоваха кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна за Деня на незивисимостта в  00,00 часа на 21 срещу 22 септември, да изключат поне за 24 часа художественото оскветление на съветски паметници, символи на „една отминала и мрачна епоха“. „С тяхното затъмнение ще се обозначи жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа“, пише в писмото до кметовете. 

Как френският артист Мич Брезунек превърна паметникът „Альоша“ в златен призрак – тук.

Според авторите на идеята в утрото на Деня на независимостта тези фигури на злото, потънали в тъмнина, ще символизират дългоочакваната, макар и малка, стъпка за преодоляване на зависимостта ни от Русия и нейната безрадостна роля в историята на България.

„Накарайте ни да се гордеем с независимостта си, а не да осъзнаваме ежедневно, че България  е на колене пред Путинова Русия!, пишат още авторите на „Мрак за светлина“. Преди 114 години дедите ни са успели, ще успеем и ние!“ – написаха до кметовете на петте най-големи български градове писатели, лекари, журналисти, университетски преподаватели.

В отговор на призива, Столична община ще изключи прожекторите на софийския паметник на съветската армия (МОЧА)  в 20 часът днес за 24 часа. Същото ще направи и Пловдив, но в продължение на три дни от днес до 23 септември. Така двата най-големи български града ще посрещнат Деня на независимостта със силното послание на „Мрак за светлина“. Тази първа символна крачка е важна в борбата с пагубното руско влияние в България и братоубийствената война в Украйна, посочва сайтът marginalia.bg.

„Във Варна осветени паметници, свързани с Червената армия няма“, гласи информация на местната администрация, изпратен до „Дневник“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам