В Смолянска област няма нито един временен склад за евтини дърва за огрев

Илюстративна снимка: Pixabay.com

В Смолянска област не е открит нито един временен склад за снабдяване с дърва за огрев на местното население. Това каза днес на пресконференция областният управител Стефан Сабрутев, като обвини бившия земеделски министър Иван Иванов в популизъм. Той изрази притеснението си, че снабдяването с дърва, е спрял и трябва да се вземат спешни мерки.

Стефан Сабрутев припомни обещанията на министър Иванов от февруари т.г. за „навлизане на държавата в гората – обособяване на 56 склада на дървесина в страната и евтини дърва за местното население“. Последва масово записване на хората, като само в община Смолян към днешна дата заявителите са близо 3000.

„Това не се случи. За мен това обещание е чисто популистко, с което подведоха хората, които се отопляват на дърва и в момента плодовете на тези обещания ги берат горските стопанства и общините”, каза областният управител.

Областният управител ще настоява и да се отмени уведомително писмо на министъра на околната среда и водите от 14.04.2022 г., с което се ограничават дейностите в земеделски земи, които са се самозалесили, и при желание за сеч над 10 дървета трябва да се мине на преценка по ОВОС през РИОСВ.

„Ще открием горещ телефон в областната администрация – 0878965688, на който ще се приемат всякакви сигнали, свързани с доставката на дърва за огрев на населението. Телефонът ще работи от 9,00 до 17,30 часа. Жалбите ще се разглеждат ежедневно в координация с ЮЦДП”, допълни Стефан Сабрутев.

Проблемите с осигуряването на дърва за огрев на местното население са били поставени на работна среща във вторник с представители на ЮЦДП, горските стопанства и общините. Към момента изпълнението е 32%. Като най-високо е в ДГС – Широка лъка – 63% и ДГС – Доспат – 53%, а най-зле са ДГС – Смилян и ДГС – Смолян.

На корен цената на иглолистните дърва е 5 лв. за куб. м. и 12 лв. за куб. м. – широколистни. На склад дървесината е с цени за иглолистните от 27 до 27 лв. за куб. м. и 36 до 43 лв. за куб. м. – широколистни. Като цените са без ДДС. Транспортът също не е включен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам