В село Тутраканци са евтаназирани 65 прасета заради африканска чума по свинете

В провадийското село Тутраканци са били умъртвени 65 прасета, заради положителни проби за наличие на африканска чума по свинете. Това е първото открито в страната огнище, потвърди днес във Варна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, цитиран от БТА. Сигналът със съмнение за наличие на заразата бе подаден на 30 август.

По думите на министъра, първоначално се очаквало да бъдат умъртвени около 30 животни, но те се оказали общо 65, тъй като имало доста нерегистрирани в населеното място. Според него, това било слабост за много населени места. Акцията по умъртвяването на животните е приключила днес. Труповете им се загробват на място.

Министърът съобщил още, че от вчера са предприети действия и селището е под възбрана за движение на животни и животински продукти. В същото време в селото се извършва и дезинфекция. Външни хора в селото не се допускат, докато не приключи дезинфекцията, обяснил министърът.

В трикилометровата зона има още едно населено място, от което днес се вземат проби. Резултатите ще станат известни до ден-два. В следващите дни вземането на проби ще продължи в 10-километровата зона.

Формата на обезщетение на собствениците щяла да бъде по пазарни цени, но собствениците на нерегистрирани животни не могат да получат такова обезщетение.
Едно от съмненията за разпространението на заразата е чрез фуражи, казал още днес Порожанов. Заради заразата във вторник превантивно ще бъдат свикани щабовете в областите Русе, Силистра и Добрич.

В официалното съобщение на БАБХ по темата се пояснава, че в 3 километровата предпазна зона около огнището влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. В обхвата на 10-километровата зона се включват населените места от община Провадия, община Аврен, община Долни Чифлик, Община Дългопол, всички те във Варненска област.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине, съобщават още от агенцията.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите, са наредили още от БАБХ.

„В Румъния има 202 000 заболели от африканска чума животни и ние се стараем да не допускаме да се случва това и у нас“, коментира вчера изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев по време на извънредна пресконференция.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам