BG | EN

В Севлиево разрушават единствените фонтани, били „удоволствие за богатите общества“

Шадравани стават сцена на открито
Снимка: „За истината“

В амфитеатрална сцена на открито ще бъдат преустроени единствените фонтани в Севлиево. Идеята е на местната администрация и, ако се съди по отзвука в социалните мрежи, тя не получава гражданска подкрепа.

На 30 март т.г. изтече срока, който Община Севлиево обяви за събиране на оферти за проектирането и авторски надзор по проект „Изграждане на амфитеатрална сцена на открито“. Мястото е пред Дома на културата в града и е част от малък градски парк с величествени дървета и зелени площи.

„За“ и „Против“ откритата сцена в парка

Ако се съди по документацията на обявената от Общината процедура за събиране на оферти, се предвижда освен заместване на шадравана със сцена, да се облагороди и прилежащото пространство, т.е. парка. Прогнозната стойността на цялостното преустройство е 269 хил. лв. без ДДС.

Според техническата спецификация строително-монтажните работи включват разчистване на терена, ново затревяване, засаждане на нови храсти, изграждане на сцена на открито и нови настилки в района на сцената и подходите към нея, обособяване на места за зрители и изграждане на поливна система.

В Севлиево обаче настроенията към унищожаването на шадраваните не са еднозначни. Идеята среща слаба подкрепа, като преобладават гражданите, които си искат фонтаните. Има и такива, които не възразяват мястото да бъде преустроено, но се съмняват, че разходите за това ще бъдат оправдани, както и че ще се осигури устойчивост на инвестицията.

Съмненията на севлиевци в необходимостта от преустройството може да имат, но може и да нямат, основания. Общината така и не обясни на гражданите защо разрушава фонтаните, за да ги превърне в сцена, нито се допита до тях под някаква форма, което подхрани съмненията, че идеята има общо с местните избори наесен.

Проучване на „За истината“ обаче сочи, че от техническа гледна точка шадраваните не могат да съществуват като шадравани. Освен това поддържката им се оказва много скъпа.

„Фонтаните са удоволствие за богатите общества“,

коментира тогавашният кмет на Севлиево Йордан Стойков, по време на чието управление фонтаните са спрели да работят (2009-2010 г., б.р.).

Само за ремонт на басейните, в които се излива водата, преди над десет години тогавашната градска управа е платила над 100 хил. лв. Парите отишли за укрепване на най-ниско разположения воден басейн на съоръжението, откъдето имало значителен теч на вода – 5-6 кубика на денонощие изтичали.

Този ремонт не свършил работа, въпреки, че бил направен по всички правила и за него били използвани най-добрите материали, казаха хора от тогавашния управленски екип. Водата продължила да изтича и това обезмислило по-нататъшни усилия и харчове, с което се сложило край на функционирането на шадраваните.

Това е очевидната причина да се пристъпи към преобразуване на пространството. Тъй като амфитеатралното разположение е налице, вероятно то е подсказало и бъдещото предназначение на мястото.

Две дружества подадоха своите предложения в обявената от Община Севлиево процедура за събиране на оферти за изграждане на амфитеатралната сцена на открито на мястото на неработещите шадравани. Работата бе възложена на регистрираното в Провадия еднолично дружество с ограничена отговорност „Епос Груп“ е предложило цена за изпълнение малко над 268 хил. лв. без ДДС, което е много малко под обявената за таван от Общината (269 хил. лв.).

Новата сцена трябва да е готова до края на юли т.г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините