BG | EN

В Севлиево забраниха миенето на тераси и коли, села са на водоноски

Водоноски доставят вода в села на севлиевска община.
Снимка: „За истината“

Забрана за поливане и миене на тераси и автомобили с питейна вода е в сила в Севлиево и общината от миналата седмица. Липсата на вода е в критична фаза, но със сигурност режим няма да бъде обявен до изборите.

Причината за забраната е в изключително намаленият дебит на водата. Вероятно за да се пести вода за вечерите, когато хората са си вкъщи, дебитът и в града се намалява през деня, когато водата от чешмите тече едва-едва.

Една част от населените места в община Севлиево вече са на водоноски в събота и неделя. Това са Добромирка, Идилево, Търхово, Ловнидол от севлиевска община и дряновското с. Янтра.

Тези села получават вода по източния водопровод на Севлиево, който в момента се подменя. Съгласно проекта от понеделник до петък се работи по подмяна на водопровода, а в събота и неделя водоподаването се възстановява. Водата обаче дори да бъде пусната не може да стигне до всички села, заради което на хората в тях се карат водоноски, обясниха от ВиК Габрово.

Засега режим за община Севлиево не се предвижда, но „засега“ може да означава много кратко време, тъй като засушаването продължава твърде дълго, а Севлиево се водоснабдява изцяло от естествени водоизточници.

Ако бъде обявен режим, то вероятно ще стане след местните избори. Няма съмнение, че ако в дните до местния вот в община Севлиево бъде обявен режим на вода, кандидатите за кмет ще се сблъскат с много сериозен отлив от подкрепа.

Това в пълна сила важи за сегашния кмет на Севлиево и кандидат за четвърти мандат Иван Иванов и опонента му от „Продължаваме промяната“ Богомил Петков. Иванов, защото казва, че е направено всичко необходимо, за да бъде решен въпросът с водоснабдяването на общината, а Петков, защото често и нависоко казва, че той е решил проблема.

Водоноските в севлиевските села обаче и едва течащата вода в Севлиево през деня означават, че дори и с реконструкция на водопровода, когато няма вода, няма какво да потече по новите тръби, без значение кой какво казва в предизборната кампания.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините