В Сандански 24 души са се прередили за ваксиниране, но наказани вероятно няма да има

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов – Министър на здравеопазването
Снимка: скрийншот от видео

В Сандански има нарушения при COVID ваксинирането, но вероятно няма да има наказания. Освен четиримата общински съветници, в нарушение на Националния план, са ваксинирани други 20 общински служители, един от които е от семейството на управителя на „Югозападна болница“ д-р Илия Тонев. Това се разбра от думите на министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по време на брифинга за ситуацията с COVID епидемията в страната.

Министърът обяви, че е имало достатъчно време ваксините да бъдат предадени на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград, за да бъдат поставени на медицински персонал, след като от заявените в списъка на болницата в Сандански не са се явили желаещите за ваксинация. Ваксинациите в нарушение на първа фаза от правителствения план, в която са включени само работещи от системата на здравеопазването, са направени на 9 януари т.г., а ваксините е можело да бъдат използвани до 11 януари.

„Когато има такъв казус, се информира директора на РЗИ и той дава указания какво да се прави. Той отговаря за здравната политика в областта и провеждането на ваксинационния план“, обясни здравният министър.

„Считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план на Република България, ваксинационния план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Лечебното заведение е общинско. Министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него“, каза той.

„Ако това лечебно заведение беше под ръководството… и Министерството на здравеопазването беше принципал, щях да освободя изпълнителния директор“, добави министър Ангелов.

Болницата, за която се говори е общинска.

Директорът на лечебното заведение Илия Тонев смята, че няма нарушение.

„От чисто юридическа гледна точка няма никакви нарушения. Защото в плана пише приоритетно, не пише задължително. Сто и шест души от 450 души персонал изявиха желание за ваксинация“, каза той, цитиран от БНР.

В случая се получава така, че управителят д-р Илия Тонев би трябвало да бъде санкциониран от Община Сандански, чиито служители са били ваксинирани срещу COVID-19, изпреварвайки включените в първа фаза.

Към момента не е ясно дали на прередилите се ще им бъде поставена втората доза, което е необходимо, за да бъдат защитени от разболяване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам