Според проучване на „Галъп”, над 600 хиляди признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда

Илюстративна снимка: pixabay.com

Над 600 000 българи признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда, сочи проучване на агенция „Галъп интернешънъл“, цитирано от БНР. 

Проучването на „Галъп“ е провокирано от публикации, в които се твърди, че цената на един глас варира от 150 до 200 лв., пояснява радиото. Подправяне на протоколи, превръщане на бюлетини в невалидни, опити за купуване на цели комисии с цел постигане на по-големи и сигурни разлики в резултатите – това са често обсъжданите теми преди всяка кампания, казват от агенцията и затова правят и проучването.

Според данните 11% от всички запитани признават, че биха приели пари, 81% – не биха, а останалите 8% не могат да преценят. Тези 11 на сто се равняват условно на над 600 000 души от общо около 5,5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас, изчисляват от „Галъп“.

Най-високи се дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите, респективно при ромите делът на склонните е 40%. „За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи. Разбира се, за немалка част от гласоподавателите би трябвало да отчетем икономическата безизходица или работодателската принуда“, уточняват от „Галъп“.

Изследването е проведено в периода 4-11 октомври и е финансирано от самата агенция, допълва БНР.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам