BG | EN

В проекта за Областна здравна карта на Бургас са пропуснати пет лечебни заведения

Снимка: pixaby.com

Съкращаване на болнични легла, неправилна методика за определяне на необходимите специалисти и предполагаема техническа грешка, която изважда от здравната карта 5 лечебни заведения в областта. Това са изводите, до които са стигнали здравните екперти и власти в Бургаско след прегледа на проекта за нова здравна карта за областта.

Против заложените параметри в проекта за нова Здравна карта вече са се обявили всички кметове от Бургаска област, информира БНР.

Лечебните заведения в областта ще понесат сериозни финансови загуби, ако бъде приета Националната здравна карта, казва пред репоретр на радиото д-р Лорис Мануелян, зам. – кмет по Здравеопазване, социални дейности и спорт в Община Бургас. Според него, може да се наложи за кардиохирургията, гръдната хирургия, за съдовата хирургия пациентите да се лекуват в други градове. Според зам.-кмета, има реална опасност за съществуването на медицинския факултет в града.

Според бургаския областен управител Вълчо Чолаков, изчисленията на Министерството на здравеопазването стъпвали на неверни данни, тъй като са базирани само на жителите с постоянен адрес, а в региона има много хора, които са с настоящ адрес, целогодишно живеят на територията на Бургас, хора, които идват от вътрешността на страната за работа през летния сезон, а туристопотокът през летище Бургас е 3 млн. пътници.

Зам.-директорът на РЗИ-Бургас д-р Вергиния Цанова също е потвърдила, че има сериозни пропуски при изготвянето на критериите. Един от примерите е с актуалното състояние на болничната мрежа, където са пропуснати 5 лечебни заведения. 

Областният управител Вълчо Чолаков е поел ангажимент лично да предаде подписаната от кметовете на 13-те общини в областта декларация на министъра на здравеопазването.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините