В последния си работен ден областният управител на Смолян отчете свършеното

Бившият областен управител Емил Хумчев (вдясно) и заместникът му Явор Ружинов.
Снимка: Елена Павлова

Служебният премиер Гълъб Донев освободи днес областният управител на Смолян Емил Хумчев. На негово място е назначен Стефан Сабрутев, който беше областен управител седем месеца миналата година в служебното правителство на Стефан Янев.

По-късно днес освободеният губернатор даде пресконференция пред журналисти. Той направи кратък анализ на свършеното през времето, когато е бил областен управител.

„Водещ приоритет в работата ми през тези седем месеца бе отварянето на област Смолян към съседна Гърция, както и подобряването на транспортната свързаност на областта с вътрешността на страната. Още в началото на януари инициирахме срещи с областния управител на Периферия Източна Македония и Тракия Христос Метиос, както и със заместника му за област Ксанти КонстантиносКуртидис. Благодарение на съвместните ни действия бе подновена работата на ГКПП „Златоград –Термес“. Относно КГПП Рудозем-Ксанти, от българска страна проектът е завършен на 99,9%. От гръцка страна се изгражда трасето от Димарио до границата, след което ще може да се пусне за лекотоварни автомобили. Уверенията от гръцката страна са, че в началото на следващата година, пътят ще бъде пуснат за преминаване”, посочи Емил Хумчев.

Той наблегна на факта, че от самото начало на мандата е настоявал за специално отношение към област Смолян. И направи резюме на финансираните проекти от правителството на Кирил Петков.

„С решение на правителството са финансирани общински ВиК и пътни обекти на обща стойност близо 34,5 млн.лв., Област Смолян се нарежда на осмо място в страната по получени средства от всичките 28 области”, наблегна бившият областен управител. Той припомни, че правителството на Кирил Петков е финансирало за реконструкция на пътни участъци в Неделино на стойност 3 415 599 лв.; в община Доспат за сумата 4 768 454 лв.; в община Баните-2 500 000лв.; в община Борино- 3 138 000 лв.; на обща стойност 3 220 352лв.; в  община Мадан се отпускат 1 059 529 лв. за реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в с. Върбина, първи етап. Седем  са ВиК-проектите, за които се предвижда  финансиране от МРРБ. За община Смолян са предвидени средства за реконструкция на вътрешна водоснабдителна мрежа в с. Гела в размер на 3 030 117лв., както и в Момчиловци за 5 424 308 лв. За община Рудозем се отпускат средства  за вътрешните водопроводна мрежа на с. Елховец -2 472 477 лв.За община Девин 3 476 185 лв. За Доспат се предвижда държавно финансиране за подмяна на ВиК за 641 759 лв. В община Златоград ще се финансират подобект „Външен водопровод“ и обект „Доизграждане, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителна и канализационна мрежа в гр. Златоград“. Стойността е 3 220 352 лв. 1 085 622 лв. се отпускат за доизграждане на водопреносната мрежа в с. Богутево, община Чепеларе.

„Надявахме се на малко повече политическо време да реализираме намеренията си. Толкова чести избори не са полезни за никой, за страната. Но целите които си бяхме поставили, в голяма степен ги изпълнихме”, добави още Емил Хумчев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам