BG | EN

В последния момент: Община Бургас намери нов инвеститор за бившата авиобаза в Равнец

Снимка: Петя Михова

Промяна на Подробния устройствен план в района бившата авиобаза в Равнец предлага Община Бургас.

Повод е постъпило заявление от фирмата „Виртус Инвестмънт“, която иска да изгради там производствен комплекс, свързан с водородната индустрия.

Инвеститор в „12 без 5“

Имотът на бившето летище в Равнец бе предоставен безвъзмездно на Община Бургас през 2018 г. с решение на Министерския съвет.

В договора се посочва, че

ако в срок от 5 години за развитието на терена не се предприемат никакви стъпки, то Общината следва да го върне на държавата.

Този срок изтича през юни тази година. Поставени са и няколко условия, сред които да се запази функционалното предназначение на летателните полета.

Целият терен е около 3500 дка, посочват от Общината и допълват, че за реализирането на инвестиционните намерения в момента се обсъждат около ¼ от целия терен или близо 800 дка. От Общината посочиха, че през последната година са постъпвали няколко запитвания от страна на инвеститори, които обаче се отказват, след като разберат, че за терена се водят дела.

Фирмата „Виртус Инвестмнънт“ иска в този район да създаде производствен комплекс. С различни бази за производство на елементи на водородната индустрия като целта е да се обособи въглеродно-неутрална зона. Планираната инвестиция е в размер на около 594 млн. лв.  като се очакват първоначално да се разкрият 200 работни места,  които впоследствие да се увеличат до 1000.

На ход е Общинският съвет

Докладната записка е внесена за разглеждане в местния парламент и беше дискутирана в комисиите.

„В случая по-скоро оправяме проблема на тази територия, която имаме със свободната площ, която е абсолютно безпроблемна за реализиране на каквито и да е инвестиционни намерения. Съответно сме пуснали писма до всички ресорни ведомства и министерства –  на отбраната, на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството, както и до областния управител на Бургас за настоящото предложение за ПУП“, посочи Николай Цоцомански от Дирекция „Устройство на територията“ в Община Бургас.

Според част от общинските съветници е добре да се даде зелена светлина на инвеститора, тъй като срокът за терена скоро изтича.

Други посочиха, че това място има по-голям потенциал за развитие и е по-добре да се изчака.

Според Георги Маринчев (ГЕРБ) това е последна възможност да бъде направена голяма инвестиция на този терен. Общинския съветник Росен Топкаров посочи, че на инвеститора може да му бъдат предложени и други терени близо до Бургас, за да се запази потенциалът на летище Равнец.

Кой е инвеститорът?

Акционерното дружество „Виртус Инвестмнънт“ е регистрирано през 2020 г. Представител на компанията е Свилен Баев, а в Съвета на директорите са още Василиос Пападополу от Гърция и Савас Агапио от Кипър. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е с капитал от 10 700 00 лв. като непаричната вноска на стойност 10 200 000 лв са няколко имота в района на село Рупите, община Петрич.

Защо се провали опитът преди него

Миналата година Общинският съвет даде предварително съгласие за продажба на част от терена на инвеститора „Бургас Хайдрънджън“ за създаване на завод за зелен водород на територията на Индустриалната зона в Равнец. Предвиждаше се продажба на около  2 000 дка да е без търг или конкурс на цена не по-ниска от пазарната.

Впоследствие Областната администрация оспори решението на местния парламент в съда. Дело, което продължава и към момента. През юли миналата година, прокуратурата също е конституирана като страна в процеса с мотива, че казусът има важен държавен и обществен интерес.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините