В Пловдив започна серия от проверки за изкопни работи на територията на недвижима културна ценност

Снимка: „Под тепето“

Административно производство по силата на закона за културното наследство и прокурорска проверка започват във връзка с изкопни работи на територията на недвижима културна ценност на главната улица „Княз Александър I“ в Пловдив.  

По информация на регионалното издание „Под тепето“ ще се издаде акт за нарушение на бизнесмена Мирослав Стамов, прокопал подземни галерии под чужди имоти на главната, на метри от Римския стадион в Пловдив.

Окръжна прокуратура – Пловдив обяви, че предстои снемане на обяснения, събиране и анализ на всички относими по случая документи. Срокът за приключването е едномесечен, а проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.  

Предстоят и санкции за Стамов, който продължава да твърди, че е изряден документално, пише още „Под тепето“. Очаква се констативен протокол за нарушението на Закона за културното наследство при прокопаването на част от главната улица „Княз Александър I Батенберг“ в Пловдив да получи министърът на културата проф. Велислав Минеков. Той е в резултат на проверка на представители от Район Централен и Археологическия музей и арх. Слави Славов от „Инспекторат на културното наследство“ към Министерство на културата.

Проверката е започнала след сигнал на съседи на бизнесмена, че под номер 5 и 7 на главната улица в близост до Римския стадион той прокопава тунел.

„Има нарушение на Закона за културното наследство при прокопаването на улица  „Княз Александър I Батенберг“ от г-н Мирослав Стамов, който използва по един неистинен, лъжовен, манипулативен и подвеждащ начин становището на Министерството на културата, което първо се отнася за съгласуване на хидроизолационни дейности по тухлен зид на адрес – забележете – “Александър Батенберг” № 7. Тези дейности, за които в момента  вървят проверки, са за адреса на номер 5. Това е първото нещо, за което г-н Стамов лъже. Второто, за което се опита да избяга от отговорността, която носи е, че в това становище Министерството на културата изисква по време на всички дейности – за хидроиолация на тухлен зид – да присъства археолог. Археолог не е участвал по никакъв начин досега по всичко, което той е предприел и което е обект на проверка от страна на държавните органи”, коментира, цитиран от пловдивските издания, зам.-министърът на културата Пламен Славов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам