BG | EN

В пловдивския окръжен съд прочетоха присъди по знаково дело срещу група за „мокри поръчки“

Снимка: podtepeto.com

Пловдивският окръжен съд постанови присъда от 13 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим, за Атанас Червенков – Райфъла за покушението срещу д-р Аргир Гяуров и за подпалването на колите на бившия депутат Антоний Йорданов.

Съдът призна за виновни по повдигнатите обвинения цялата организирана група за мокри поръчки, в която Червенков е участвал заедно с Веселин Загорски – Тъпото, Симеон Генев, Бисер Романов и Васил Василев. Това съобщи регионалното издание „Под тепето“.

Атанас Червенков и Веселин Загорски – Тъпото са били признати за виновни по всички обвинения – извършване на опит за предумишлено убийство на собственика на медицински център д-р Аргир Гяуров, както и за няколко умишлени палежи на автомобили, сред които джип и коли на бившия депутат Антоний Йорданов и съпругата му.

Веселин Загорски е осъден на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, като е признат за виновен в съучастничество, като подбудител и помагач в опита за убийство на Гяуров и палежите на коли.

Атанас Червенков, Веселин Загорски и останалите – Симеон Генев, Бисер Романов и Васил Василев – са осъдени да заплатят солидарно 50 хил. лева на „поръчания“ д-р Аргир Гяуров за претърпени неимуществени вреди.

Петимата осъдени дължат още: на бившия депутат Антоний Йорданов и на съпругата му суми за претърпени имуществени вреди, както следва 6800 лева и 4400 лева, а на „Стеда СД“ ЕООД 7 700 лева, както и близо 760 лева разноски по тези искове.

Симеон Генов и Бисер Романов, които са установени като преки извършителите на нападението  срещу д-р Гяуров, получават съответно ефективни присъди от 5 г. и 5 г. и 8 месеца затвор.

Помагачът им Васил Василев е осъден на 4 г. и 6 месеца затвор, а шофьорът на Атанас Червенков – Стефан Гичев, срещу когото са били повдигнати обвинения за държане без надлежно разрешително на огнестрелни боеприпаси е осъден на 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок.

„Под тепето“ припомня, че днешното решение на съда потвърждава решение в предишното дело, където присъдата за Райфъла също е 13 години.

Представителят на държавното обвинение е заявил, че няма да протестира присъдите, а съпругата на Червенков – Евелина, обявила, че адвокатите му ще обжалват съдебното решение пред Апелативния съд.

Д-р Гяуров е намушкан няколко пъти с нож през февруари, 2014 г., но оживява след покушението. Така основното обвинение срещу Райфъла и останалите е за опит за убийство, което не е било извършено по независещи от тях причини.

Присъдите могат да бъдат обжалвани в 14 дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините