В Плевен забраниха ползване на барбекю и приготвяне на зимнина на открито

Илюстративна снимка на Karolina Grabowska от Pixabay

На днешното си заседание Общинският съвет в Плевен прие забрана за приготвянето на зимнина и ползването на барбекю на открито.

Това стана с промени в Наредба №1 за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на община Плевен, която бе първа точка от днешния дневен ред.

Предложението е прието с 28 гласа „за“, 2 „против“ и 10 „въздържал се“.

Забраната не се отнася за пригодените за целта места, се посочва още в допълнението към наредбата. А то гласи следното:

„На територията на Община Плевен се забранява приготвянето на храна за директна консумация или на зимнина чрез технически устройства /скари, барбекюта и др. подобни/, както и чрез използване на огън от дърва или въглища, в открити междублокови пространства, улици, паркове, градини и други обществени места. Забраната не се отнася за изрично обособените за това места по реда на ЗУТ и Наредба №15/2019 г. на Общинския съвет – Плевен“.

Глобата за нарушителите е в размер от 100 до 500 лв.

По думите на кмета Георг Спартански, цитиран от БТА, никой няма против традиционното приготвяне на зимнина, но това трябва да става при спазване на правилата и съответните изисквания. Обичайна практика в градовете е това да се случва на улицата, в паркове, междублокови пространства и други открити обществени места, поради което често се стига и до конфликти на битова основа, мотивира решението Спартански.

Промените в наредбата влизат в сила 7 дни след публикуването йм на страницата на Общински съвет – Плевен в интернет.

Дневният ред на сесията включва още: Промяна на одобрена от главния архитект схема за разполагане на преместваеми обекти – 17 павилиона за търговска и обслужваща дейност, разположени по плана на гр. Славяново; Приемане на 5 нови схеми за рекламно-информационни елементи /РИЕ/ (билбордове), собственост на Община Плевен; Разглеждане и утвърждаване на списък на общинските жилища от фонд „Жилища за продажба“, които да бъдат продадени на наематели, настанени в тях по административен ред и отговарящи на условията на Закона за общинската собственост и общинската Наредба №, както и определяне на продажни цени на жилищата; Предложение за проект за довеждащ водопровод в местността Стража в землището на гр. Плевен; Проект за улична канализация по ул. „Райски кът“ в областния център; Предложение за допускане частично изменение на Общия устройствен план на гр. Плевен; и други.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам