В питейната вода на Хасково вече няма уран, обявиха от РЗИ

Снимка: Mammiya от Pixabay

Питейната вода в Хасково вече е годна за пиене, обяви областния управител Стефка Здравкова. В понеделник, 17 май на ВиК дружеството бе връчена официално заповедта на РЗИ – Хасково.

Соня Димитрова, директор на РЗИ – Хасково, съобщи, че при норма 0,03 за показател „естествен уран“ пробите са показали 0,029 милиграма на на литър.

При последващите проби стойностите на урана са били вече под 0,02, а изчислената индикативна норма е в рамките на допустимото, съобщиха още от РЗИ. Това е дало и основание за вдигането на забраната за ползване на водата, каза още Димитрова.

Забрана за ползване на вода за питейни нужди от водопроводната мрежа на Хасково беше въведена през април 2017 г., когато в нея бе открито съдържание на уран и алфа активност над допустимите норми.

В края на 2018 г. Хасковската районна прокуратура прекрати наказателното производство, което започна за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода. Мотивите за това бяха, че разследването е доказало, че водата в града е безопасна за здравето на хората, а така е отпаднал и мотива за укриване на информация, с който започна разследването.

Миналата година бяха пуснати в експлоатация и новите кладенци за питейна вода в града, за които правителството отпусна над 2 млн. лв.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам