В област Габрово се разкриват четири болнични Covid секции и други две за карантинирани

Четири Covid секции ще има в болниците на област Габрово, други две са за карантинирани, но те са само за общините Габрово и Севлиево, което означава, че поставените под изолация в Дряново и Трявна няма да могат да гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Десет избирателни секции се разкриват за изборния 4 април в болниците на територията на Габровски избирателен район, четири от тях са за пациенти в Covid отделения.

Пациентите на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ и Специализираната болница за активно лечение на белодробни заболявания в Габрово ще могат да гласуват в секции, обособени на територията на лечебните заведения. Извън тези секции и в двете болници се разкрива по една секция за пациенти с Covid.

За гласоподавателите, които в деня на вота са хоспитализирани в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево, ще има една обща секция, която ще бъде на разположение и на пациентите от Covid-отделението. Отделна секция ще работи за настанените в Държавната психиатрична болница в Севлиево. 

Секция за пациентите с коронавирус ще има и единствената многопрофилна болница за активно лечение в Трявна. Извън нея се разкриват секции в Дома за стари хора в града, както и в Дома за възрастни с деменция в Дряново.

Подвижните избирателни секции за цялата област са пет. Две от тях са за карантинирани и лекуващи се от Covid-19, като едната е за заболелите в община Севлиево. Останалите са за избиратели, които се придвижват трудно и не могат да стигнат до изборните помещения.

Срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна урна от граждани под карантина, без значение дали са болни или контактни лица, изтече на 31 март т.г. Според Българския Хелзински комитет той не би следвало да е фиксиран, тъй като постоянно се появяват нови заразени с Covid-19 граждани, които не биха могли да гласуват заради закования в края на март срок. По изчисления на Комитета това са около 15 хиляди избиратели.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам