В НАП още чакат 32 млн. лв. от „златната локва“ на „Капитан Андреево“

Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз“

„В НАП чакаме от „Пи Еф Си“ да донесат касовите си наличности за преглед и преброяване. Готови сме с броячни машини, включително и такива, които записват номерата на банкнотите.“ Това заяви днес Георги Димов, зам.-изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП) пред Комисията по ревизията в Народното събрание. Димов и финансовият министър Асен Василев информираха народните представители по случая, известен като „златната локва“ на българо-турската граница.

По време на заседанието бе представен договорът на Българска Агенция по безопасност на храните (БАБХ) с частната фирма „Пи Еф Си“, която събира таксата за дезинфекция на „Капитан Андреево“ и Лесово. Асен Василев посочи, че възлагането на дейностите е трябвало да стане чрез обществена поръчка, но такава не е проведена.

„В договора има клауза, според която, освен държавните такси, фирмата събира и такса обслужване 1 или 2 лв. на колите и 10 лв. на тирове. Тоест не говорим за безвъзмедна услуга и Закона за обществените поръчки е приложим“, категоричен беше министър Василев.

През 2013 година държавата е сключила контракт с частната фирма, тъй като в Агенцията не е имало достатъчно хора със съответното образование да извършват дейността и се взело решение за наемане на външен изпълнител. 

Това е първата данъчна ревизия на фирмата от съществуването й.

Разследването за „Златната локва“ – тук.

Георги Димов съобщи, че изпълнителният директор на „Пи Еф Си“ – Борислав Карев претърпял медицински интервенции и не може да им е от полза.

По време на изслушването се разбра, че в момента хора от НАП и МВР прибират касовите наличности от границата всеки ден, за да събират сумите за обезпечения, които фирмата дължи на държавната хазна. Това са над 800 хил. лв. на месец.

„Златната локва“ стана обект на комисията по ревизията след сигнали от водачи на автомобили и разследване на Антикорупционния фонд. През юли председателят на комисията по ревизията Мая Манолова посети на място „Капитан Андреево“ и установи, че освен „локва“ за дезинфекция, там работи и лаборатория за проверка на вносните храни на същата фирма, както и частен паркинг.

На заседанието на комисията стана ясно, че по 850 лева на камион са се генерирали от лабораторно изследване и фитосанитарен контрол на автомобилите, които превозват хранителни продукти. Единствената лабораторията на Граничен пункт „Капитан Андреево“ е частна и се помещава в сграда, която е собственост на БАБХ. Сега ако клиентът поиска друга фирма да извърши санитарния контрол, пробите трябва да се пратят в София и да се чака няколко дни, за да излязат резултатите. 

От Агенцията казват, че са искали да имат такава лаборатория, но нямали финансова възможност за откриването й.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам