BG | EN

В музей „Етъра“ ще бъде създадена една от най-модерните реставрационни лаборатории у нас

Стефан Стефанов, който ще оглави екипа на реставрационната лаборатория в „Етъра“
Снимка: „100 вести“

Една от най-модерните лаборатории за консервация и реставрация на културни паметници ще бъде създадена в габровския музей „Етър“ до края на 2022 година. Предвижда се в нея да работи екип от четирима души. Това съобщава регионалното издание „100 вести“.

Екипът на бъдещата лаборатория се обучава в момента от Стефан Стефанов – един от национално признатите специалисти в сферата на реставрацията и консервацията. В него ще влязат Валентин Дамянов, Павел Кунчев и Станимир Станчев.

Лабораторията ще се намира в бившето училище в габровския кв. „Етъра“, което е в активите на едноименния музей. В сградата са разположени и помещенията, в които, при стриктно спазване на изискванията за температура и влажност, се съхраняват движимите културни ценности от фонда на музей „Етър“.

Към лабораторията ще има специализирани ателиета за консервация и реставрация на предмети от дърво, хартия, метал и керамика.

Почти всеки музей в страната разполага с рестраврационно ателие, но само големите имат подобна сграда, която да позволи обособяването на лаборатория с такъв мащаб, става ясно от думите на Стефан Стефанов.

Във фонда на музей „Етър“ се съхраняват десетки хиляди предмети с висока етнографска стойност, изработени от различен материал, които са част от националното богатство на България, уточнява авторът на статията Тихомир Църов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините