BG | EN

В Ловеч събират документи и предмети, свързани с концлагера „Слънчев бряг“

Община Ловеч започна дарителска акция по събирането на документи, снимки и предмети, свързани с  бившия концлагер „Слънчев бряг“, съществувал между 1959 и 1962 г. край града, съобщи БНР.

Лагерът „Слънчев бряг“ е  създаден от Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г.. като поделение 0789 на „Въдворяване и изселване“, към МВР-Ловеч. Известен е още като Трудова група или „Лагерът на смъртта“

Заради  секретността на поделението, в което са били въдворявани предимно политически затворници, липсват достатъчно свидетелства за концлагера. На каменната кариера край Ловеч без съд и присъда са избити много невинни хора, а други са починали от изтезания и непосилен труд.

Идеята на общинската администрация е да бъдат събрани интересни предмети снимки, писма и др., които са били ползвани от затворниците или от охраната.

Интерес представляват също и по-късни документи, спомени, снимки, диапозитиви, видеоматериали от първите години след прехода през 1989 г.

Събраните артефакти ще бъдат предадени за съхранение в Регионалния исторически музей в Ловеч и ще се подредят в експозиция.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините