В Кърджали зрее протест срещу строежа на фабрика за горене на пластмаса

Илюстративна снимка: pasja1000 от Pixabay

Общинският съветник от „Демократична България“ Радослав Милев алармира обществеността на Кърджали, че на 800 метра от жилищни блокове, почти в центъра на Кърджали и на 100 метра от бреговата ивица на язовир „Студен кладенец“ вероятно ще заработи инсталация за преработване на пластмасови отпадъци, съобщи Радио Кърджали.

Според предварителната информация, огласена от медията, фирмата, която иска да оперира инсталацията е регистрирана през декември 2019 г. с уставен капитал от 100 лева. На 9 април тя е получила разрешение от Регионалната инспекция по околна среда в Хасково за депо на площ от 3 150 кв. м., където да се събират отпадъци от пластмаса, които се доставят от страната и от страни от ЕС, като капацитета на площадката е 30 – 50 хил. тона/годишно.

Сега, според кърджалийските медии, фирмата чака разрешение за изграждане на инсталация за изгаряне на пластмасови отпадъци чрез пиролиза с капацитет от 500 тона годишно.

Те посочват още, че собствениците на същата фирма са искали да направят депо за такива отпадъци близо до село Груево, община Момчилград, но местните хора са излезли на протест и са спрели намеренията й.

В Кърджали общината не е излязла със становище за създаване на депо за отпадъци на улица „Индустриална“, но категорично се е противопоставила на инвестиционното намерение за изгаряне на пластмасови отпадъци, тъй като никъде в България не работи подобна инсталация и не е ясно как функционира и какви са резултатите за околната среда и населението, посочват още местни медии.

Отрицателно становище е дала и Регионалната здравна инспекция в Кърджали, считайки че подобно горене на отпадъци би застрашило здравето на жителите на града.

В града е започнала подписка против изграждането на инсталацията, подкрепена и от общински съветници.

Радослав Милев е запознал Постоянната комисия по екология в общинския съвет с документите и факти, до които е успял да достигне. Предстои проблемът да бъде предложен за обсъждане на предстоящото заседание на съвета.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам