BG | EN

В Закона няма „не искам“, но в Севлиево общинските съветници са против живото излъчване на комисиите

Заседанията на Общинския съвет в Севлиево и сега се предават в реално време
Снимка: „За истината“

Преобладаващата част от общинските съветници в Севлиево не искат заседанията на постоянните комисии да се предават на живо в интернет.

Това стана ясно четири дни, след като в Държавен вестник бяха обнародвани последните промени в Закона за местно самоуправление и местна администрация, с които Общините се задължават да осигурят техническа възможност за живото излъчване. То трябва да е факт от 1 юли т.г., а времето дотогава е гратисен период за техническа подготовка.

Общините се подготвят за онлайн излъчване на сесии и комисии от юли

В Севлиево четиримата общински съветници от групата на ПП-ДБ изпревариха времето и на 30 януари т.г. внесоха за обсъждане и гласуване проект за решение, с което се правят промени в Правилника за работа на Съвета. Една от седемте точки в предложените промени беше въвеждане на онлайн излъчване на заседанията на комисиите. То, както и останалите, не получи подкрепа. Никой обаче не уточни, дори вносителите, че в случая не става въпрос за „не искам“, а негласуването им е просто отлагане във времето.

Каквото било, било

Предложението въвеждаше и нови отговорности на председателя, предимно в организационен план, но и по-строг контрол върху присъствието на заседанията на постоянните комисии, публикуване питанията към кмета и отговорите на тях, както и регламент за връзка с гражданите, когато от тях постъпват жалби, сигнали и предложения до местния парламент или ресорна комисия.

Нищо от това не беше гласувано, въпреки, че в заседателната зала се чуха примери от предишен мандат, от които се разбра, че отсъствията от работа на комисии е имало, но санкционирани няма. Тъй като става въпрос за наблюдения от предишен мандат, днешните избрани отказаха да се ангажират с тях и отхвърлиха идеята за живо излъчване.

От първо лице след 1 юли

В Севлиево публичността от работата на постоянните комисии в Общинския съвет е особено важна, сочат наблюдения на „За истината“. От години редовните заседания на местния парламент минават без дебати, въпроси и изказвания, от време навреме се чува някой отрицателен вот. Обяснението за това досега беше, че няма нужда от много говорене в зала, защото всичко е изговорено в комисиите, чиито председатели на самото заседание представят становище.

По-малко публичност, по-високи заплати

Въпреки отхвърлянето на повече публичност в работата си, общинските съветници в Севлиево вече работят с нови заплати. Една минимална за редовите сред тях, три минимални за председателя и 1.8 пъти минималната за заместник-председателя.

Фигурата на заместник-председател се въвежда в този мандат, в предишния нямаше и това по никакъв начин не се е отразило на законодателната дейност в общината. Имало е и мандати, в които се избират заместници на председателя, но те никога не са били привилегировани от гледна точка на възнаграждението си.

В този мандат бяха избрани двама – Тодор Ганчев, който в предишния управленски мандат представляваше „Демократична България“, но в този не получи доверието на бившите си партньори и за да влезе в Общинския съвет се наложи да стане земеделец. Днес представлява „Земеделски народен съюз“ и осигурява един сигурен глас подкрепа за управляващите от ГЕРБ.

Другият беше Ердоан Узунов – областен лидер на ДПС за Габрово, който в първия работен ден на 2024 г. бе назначен за заместник-кмет на Севлиево.

Допълнителна подробност е, че двамата са вносители на предложението за по-високи заплати на заместник-председателите, въпреки че двамата няма как да не са наясно, че нито е нужно да има двама заместник-председатели, нито е оправдано те да получават два пъти повече от колегите си.

Няма работно време, но с по-висока заплата

И още един детайл – по-високото възнаграждение на Тодор Ганчев не е обвързано с работно време, както всъщност и на председателя Явор Памукчиев. Дали това е закононарушение ще стане ясно, след като решението за новите заплати бъде разгледано от юристите на областния управител. Той единствен има право да върне за ново разглеждане и спре изпълнението на решение на Общинския съвет.

Колко струва мълчанието на общинските съветници в Севлиево?

А в случая има противоречие със ЗМСМ. В чл. 26, ал. 1 от закона се казва: „Общинският съвет определя възнаграждението на председателя на Съвета в зависимост от определената продължителност на работното му време. Размерът на възнаграждението при намалено работно време се определя пропорционално на неговата продължителност“. 

В новия правилник обаче, който урежда новите заплати, работно време не се споменава, за разлика от стария, в който беше записано, че „заплатата на председателя при пълно работно време е 70% от тази на кмета“.

Вдигането заплатите на общинските съветници в Севлиево беше мотивирано с ръста на инфлацията, военните конфликти и пандемията. За ефективност и резултатност не се говори.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Визуален архив на асимилацията разказва за престъпленията срещу българските мюсюлмани по време на т.нар. „възродителен процес“

Почти 40 години след последните репресии срещу турското малцинство в края на комунистическия режим, трима ентусиасти събират на едно място фотографии, документиращи преименуването, изселването и прогонването от България на помаци и турци.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Общинските съветници в Севлиево три пъти са престъпили закона, гласувайки си заплатите

Областният управител на Габрово върна като незаконосъобразно решението на Общинския съвет в Севлиево, с което общинските съветници в града си гласуваха заплатите.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.