BG | EN

Подкупите за българско гражданство били заради мудност, не за издаване на фалшиви документи

Кадър от пресконференцията на прокуратурата
Снимка: скрийншот BTV

Подкупите, давани в Държавната агенция за българите в чужбина, са били за по-бързо извършване на процедурите по издаване на удостоверение за българско гражданство по произход и за получаване на удостоверение от хора, които нямат български произход, стана ясно от материалите в медиите след днешната пресконференция на специализираната прокуратура за проведената акция в Държавната агенция за българите в чужбина.

В агенцията имало забавени над 20 хиляди преписки. Имало три нива в схемата – посредници на най-ниско ниво, на средно ниво и такива на високо ниво, част от които е и ръководството на агенцията. С това заместник-главният прокурор Иван Гешев обяснил, че от задържаните 20 души обвинения са повдигнати едва на четирима, тъй като специализираната прокуратура не се занимала с чистачки и портиери.

Прокуратурата и Антикорупционната комисия са дали подробности около схемата в Агенцията за българите в чужбина за даване на документи за български произход на граждани на Македония, Украйна и Молдова, които не са имали право на това.

Според Иван Гешев, цитиран от БНР, схемата действала от юни 2017 година – месец, след като Петър Харалампиев става председател на Агенцията за българите в чужбина. Той събрал определени представители на българските общности извън България и казал как ще се работи за в бъдеще – с определени плащания, за да се придобие бързина и всичко друго. Ставало въпрос за суми между 5 хил. и 8 хил. евро за удостоверение на най-ниското ниво. Разпределяла се сумата по цялата верига до ръководството на агенцията, която, според прокуратурата, е част от организирана престъпна група, са стигали между 1000-1500 евро на случай.

Разследването е започнало по сигнал от МВР в Кюстендил.
Очаква се прокуратурата ще поиска постоянен арест за председателя и главния секретар на Агенцията за българите в чужбина и на единия посредник. По отношение на четвъртия арестуван – жена с тежко заболяване, съдействала на разследващите, ще се иска мярка „подписка“.
Ключов свидетел на прокуратурата, дал показания пред съдия, бил заместник-председателят на агенцията Димитър Владимиров, става ясно още от информацията. Той знаел за схемата, опитвал се да й се противопостави, но по думите на Иван Гешев, участниците в групата се опитвали да го заобиколят.

Според прокуратурата, цитирана от БНР, Харалампиев и Томов са получавали по около 1000 на всеки случай. Обвиненията към шефа на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините