В Дупница също излязоха на протест заради безводие

Снимка: принтскрийн bTV

Жители на Дупница излязоха на протест заради безводие, предадоха местните медии. Водоподаването към промишлената зона на града е спряно от два месеца, но в района има както обекти на фирми, автокъщи, заведения, така и над 50 къщи, в които живеят хора, съобщи в репортаж от мястото на събитието bTV.

Тази част от града се снабдява с промишлена вода от „Напоителни системи“ по сключен договор, но преди два месеца водоподаването е било спряно. По думите на протестиращите, това е направено без никакво предупреждение. „В един малък град всички се познаваме, имаме телефони на приятели и познати, започнахме да звъним, да питаме. Отговориха ни, че просто няма да има“, разказа един от засегнатите пред камерата на bTV.

След среща с кмета и ангажимент от негова страна проблемът да бъде решен, буквално за час пуснали водата, след което я спрели и даже кранът бил заварен.

Междувременно, опасенията са и че при пожар може да стане истинско бедствие, тъй като и пожарните хидранти в промишлената зона са вързани към промишлената вода. Поради неработещите санитарни помещения целият район се превръща и в открита тоалетна.

От „Напоителни системи“ са обяснили, че спазват график, подаден от Министерството на околната среда и водите и към момента не е ясно кога ще има вода. Язовир „Дяково“ е само на 36 процента от пълния си обем.

„Почти целият град се храни от нашите приходи. Това не ги интересува, за тях изглежда е важно да подават вода на ТЕЦ-а – разни там пернишки мутри да продължават да правят милиони“, заяви един от протестиращите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам