BG | EN

В Добрич ще бъде изграден детски център „Музейко”

Илюстративна снимка: Фейсбук страница на Детски научен център Музейко

В Добрич ще бъде изграден детски център „Музейко”, съобщи регионалното издание „Про нюз„.

Новината е била потвърдена от общинската администрация.

След сключен договор и многобройни присъствени и онлайн срещи с представители на “Музейко” ЕООД, гр. София са изработени и приети от община Добрич дизайн концепция, графичен дизайн, детайлен дизайн на инсталациите, включващ интериорен дизайн, дизайн на отделните тематични зони, производствен бюджет и анализ на оферти за производство на инсталациите. След приключване на ремонта на помещенията, ще се пристъпи към реализиране на проекта.

Това са съобщили от Община Добрич в отговор на запитване на изданието.

Центърът ще се помещава в бившата сладкарница в Драматичен театър „Йордан Йовков”, където първо трябва да бъде направен ремонт.

Детски научен център „Музейко” у нас има само в София. Той е създаден по модела на детските музеи в САЩ, като съобразява резултатите от най-новите проучвания за развитието на детския мозък и начина на учене при децата в различни възрасти. Изграден е по инициатива на Фондация „Америка за България“, с първоначална инвестиция от 20 млн. щатски долара.

Първият детски музей отваря врати през 1899 г. в Бруклин, а скоро се появяват такива и в Бостън (1913), Детройт (1917) и Индианаполис (1925). Основна позиция на тези институции е необходимостта от пространства, специално създадени да вдъхновяват децата и ориентирани към техния живот, проблеми и потребности. Често детските музеи не притежават собствени колекции, но предлагат нарочно разработени игри, които стимулират любопитството и творческото начало у децата.

Създателите на детските музеи вярват в огромното значение на играта за реализирането на пълния потенциал на децата. Те приемат за своя мисия създаването на специално време за игра. Детските музеи са място за съвместно активно и ефективно прекарване на време на децата с техните родители и учители, като дават възможност за забавление и игра в общи пространства.

Цялото съдържание на „Музейко” е създадено от водещи учени, педагози и дизайнери и е съобразено със съвременните тенденции в образованието. Разработките се базират на теориите за учене чрез игра и приложни дейности, множествена интелигентност, сугестопедия и други техники за ускорено учене и разгръщане на потенциала.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините