BG | EN

В Деня на Земята: Протест срещу ограждането на пътя към плаж „Корал“

Снимка: скрийншот НОВА ТВ

В Деня на Земята, който отбелязваме днес, граждани се събраха на протест край плаж „Корал”. Причината е издигането на ограда около терен, собственост на испанска фирма. В оградената зона е попаднал и пътят към плажа. Протестът днес е преминал под засилено полицейско присъствие и присъствието на частни охранители, но до напрежение не се е стигнало. По пътя за къмпинга имало повече от 5 полицейски поста, които са спирали колите с протестиращи за щателна проверка, съобщи БНР.

Екоактивистите разпълнали пред оградата транспарант с надпис: „Ибердрола“, ти ли ще унищожиш Корала и Дюните“.  „Ибедрола“ е името на испанската фирма, закупила терена.

„Колове на беззаконието, поставени в тялото на Корал“ – така протестиращите описали пред присъстващите журнилисти оградата, която спира достъпа до плажа.

Пред репортер на БНР, адвокат Дончо Бораджиев обяснил: „Едни колове са забити надълбоко в едни пясъчни дюни, защитени по закон. От тук човек с багаж под ръка и дете не може да мине. За количка да не говорим. По Конституция имаме свободен достъп до плажовете. Плажовете и брегът около тях е държавна собственост. Черноморското крайбрежие е национално богатство и ние не можем да си позволим да бъде заграбено по този начин“.

На мястото било планирано да се изгради ваканционно селище, а парцелът е с площ 120 декара, става ясно от репортажа на НОВА ТВ.

Представителите на частната фирма, които също са присъствали на протеста заявили, че не предвиждат да строят ваканционно селище, но не искат в частната територия да има поставени палатки и каравани.

От своя страна протестиращите са били категорични, че ще се борят до последно срещу приемането на Общия устройствен план на Царево, който предвижда застрояването и на къмпинг „Корал“.

Демонстрацията на Черноморието днес отекна и в София, където на Орлов мост група екозащитници са се изправили с искане да спре застрояването на „Корал“ и транспаранти с надписи: „ Искаме море, а не огради“, „Спрете произвола“, „Спаси Корал“.

Пред камерата на НОВА те заявиха, че искат държавата да обезщети собственика на имота и да върне плажа на българите, за да не се случи застрояване по примера на много други преди него.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините