В Девня зрее протест срещу искане на инвеститор да изгаря повече опасни отпадъци

Илюстративна снимка: Ralf Vetterle от Pixabay

Ново инвестиционно предложение за увеличаване на капацитета на действаща инсталация за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци в град Девня е внесено в Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна. 

Дружеството „ЕкоСейф“ иска да увеличи количествата отпадъци, предвидени за изгаряне в инсталацията си, заработила през 2019 г. в местност „Отсреща“ на територията на община Девня, в това число и опасни като азбест, нефтопродукти, твърди отпадъци от пречистване на газове, съдържащи опасни вещества, маслени филтри, спирачни и антифризнин течности и др. 

Намерението на „ЕкоСейф“ е в инсталацията да бъдат изгаряни 9.8 т опасни отпадъци дневно, или по 0.61 т. на час. Количеството на неопасни отпадъци, които също ще бъдат изгаряни там, ще бъде съответно 66 т. на ден или 3 т на час, се разбира от предложението. То съдържа и списък с отпадъци, които трябва да отпаднат от първоначално направеното инвестиционно предложение, като твърди соли и разтвори, съдържащи цианиди, отпадъци, в чийто състав влизат тежки метали, опасни силикони и др.

„Това е малка мобилна инсталация, на територията на района има много по-големи работещи“, коментира днес пред Радио Варна Димитринка Недялкова, главен експерт на РИОСВ – Варна.

Междувременно срещу новото инвестиционно предложение на фирмата днес категорично застана новосъздаденото гражданско сдружение „Дишай, Девня“. От Сдружението излязоха с Възражение по този повод, адресирано до министрите на екологията и земеделието, националният омбудсман, директорите на РОСВ и РЗИ, както и общинската управа на град Девня. В текста се казва, че още през 2018 година жителите на община Девня са изразили чрез подписка своята гражданската позиция и са заявили, че „не са съгласни с установяването и функционирането на мобилна инсталация за термично третиране на опасни и неопасни отпадъци, заложено в инвестиционното предложение на дружеството „Ви Пи екосолюшънс“.

Сега за същата инсталация фирма „ЕкоСейф“ е подала до община Девня уведомление за увеличаване капацитета на предвидените за изгаряне в инсталацията за термично третиране опасни и неопасни отпадъци и включване на такива с нови кодове. От „Дишай, Девня“ категорично възразяват срещу реализирането на това инвестиционно намерение и уверяват, че ще предприемат всички допустими от закона действия.

„Оказа се, че има дълга процедура и уведомлението, подадено до РИОСВ – Варна, само я стартира“, написаха днес в социалната мрежа Фейсбук общинските съветници от „Демократична България“ във Варна Стела Николова и Николай Капитанов. След срещата си с директорите на Районната здравна инспекция (РЗИ) и РИОСВ във Варна Дочка Михайлова и Христина Генова, общинските съветници обясниха, че тепърва РЗИ трябва да даде становище, а РИОСВ да одобри това инвестиционно намерение, като гражданите и гражданските организации могат да изпратят своите възражения.

„Дано от „Дишай Девня“ да успеят да изпратят възражения, а ние от „Демократична България“ ще го направим като граждани“, написа в профила си във фейсбук Стела Николова.

Според информация на „Дневник“, дружеството „ЕкоСейф“ е основано през 2017 г. с капитал от 1000 лв. и адрес на регистрация в София. Негови собственици са „Пърфект пропърти портфолио“ и Станислава Евтимова, която е управител на компанията. А собственик и управител на „Пърфект пропърти портфолио“ е родената през 1997 г. Симона Проданова, придобила дяловете на дружеството на 29 март. м.г. от предишния собственик „Ив авъртайзърс“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам