В Габрово „Продължаваме промяната“ загуби позиции заради Радостин Василев

На диаграмата са показани гласовете за всяка от формациите, процентите встрани са изчислени от програмата и закръглени към по-висока стойност
Съставил диаграмата: „За истината“

ГЕРБ-СДС остава първа политическа сила в габровска област, след като увеличи от 2 на 13% разликата с „Продължаваме промяната“ след вота на 2 октомври. Трета политическа сила в областта вече е „Възраждане“.

Това сочат резултатите от Районната избирателна комисия в Габрово при обработени сто процента протоколи от секционните комисии. Големият губещ без съмнение е партия „Има такъв народ“, за която са гласували наполовина по-малко избиратели спрямо ноември м.г.

Колко важна е една номинация

Всъщност като се изключат „Възраждане“, ДПС и леко увеличената оподкрепа за БСП, всички останали участници в изборите за 48 Народно събрание отчитат отлив от гласове. Най-чувствителен е той при „Продължаваме промяната“. През ноември 2021 г. за тях гласуваха 10151 избиратели, на 2 октомври т.г. 7378.

Значително по-ниската подкрепа за партията на Кирил Петков и Асен Василев беше очаквана още при номинирането на отцепилия се от „Има такъв народ“ и бивш спортен министър Радостин Василев за водач на листата в Габрово. Настроенията срещу него бяха в две посоки – никой не обича предателите, както го наричаха в местните фейсбук групи и никой не обича спуснати отгоре водачи на листи.

Липсата на връзка с Габрово в последствие самият Василев опроверга, като обяви, че има габровски корени, но те се оказаха някъде далече в детството му .

Как „Продължаваме промяната“ тръгна към изборите в Габрово с фалстарт – тук

Със сигурност за резултата на „Продължаваме промяната“ оказа влияние и служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, която по време на предизборната кампания обяви, че в спортното министерство са извършвани редица злоупотреби. Василев естествено отричаше и вадеше аргументи срещу обвиненията. Каква е истината никой още не знае, но безспорно всичко това повлия на резултата на „Продължаваме промяната“ в Габрово. С този резултат обаче партията най-вероятно ще вземе един мандат, колкото имаше и през ноември м.г., което от друга гледна точка е запазване на позиции.

Щетите за ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС макар и първа сила в областта също отчитат щети след вота на 2 октомври. С почти хиляда гласа по-малко са пуснати в урните за тях спрямо ноември. И ако това в ГЕРБ биха нарекли дребна загуба, тя е доста сериозна, ако се сравни с подкрепата, която са имали през април м.г. А това са близо четири хиляди гласа по-малко за първата от над десет години политическа сила в габровска област.

Това, че имат най-висок резултат не е изненада за никой. В общините Габрово и Севлиево местните власти са на ГЕРБ, а хората на Борисов бяха впрегнали здраво редиците си за тези избори. Те нямаха публични изяви, никой не знаеше как организират кампанията си, действаха основно във фейсбук и това очевидно даде резултат.

Много вероятно е ГЕРБ-СДС да вкара двама депутати в 48 Парламент. Листата се води традиционно от Томислав Дончев, след него е бившият областен управител на Габрово и понастоящем заместник-кмет в града Невена Минева. Ако тя влезе в парламента присъствието й, колкото и да продължи, ще е мълчаливо и кротко, какъвто беше престоят й четири години в областната администрация.

„Възраждане“ обра от вота за „Промяната“

На 2 октомври „Има такъв народ“ получи наполовина по-малко подкрепа, а „Възраждане“ – наполовина повече. „Възраждане“ добави 2326 гласа от ноември м.г. и с резултат от 4550 гласа, което е близо 13% от вота на отишлите до секциите, става трета политическа сила в региона. Това е точно разликата между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС, което би могло да означава, че немалка част от подкрепящите „Промяната“ са прехвърлили предпочитанията си към партията на Костадин Костадинов.

БСП се топи

БСП от април 2021 г. буквално се топи. Резултатът й на 2 октомври е с малко по-висок спрямо ноември м.г. (66 гласа), но на годишна база е катастрофален. Почти четири хиляди избиратели са оттеглили доверието си от партията на Корнелия Нинова и на 2 октомври БСП получи 3778 гласа, което й дава 10.46% от вота в областта. Дали ще вземе мандат, е рано да се каже. По-вероятно е не, но изненадите не са изключени след като се завърти рулетката на преразпределението на гласове. С нея на миналогодишните избори ДПС се сдоби с депутат от Габрово с под две хиляди гласа.

За ДПС гласове от точно определени села

ДПС в област Габрово има твърд електорат от години. Гласовете за Движението идват от точно определени села в община Севлиево. Това са села, в които живеят предимно етнически турци, както и две-три секции в Севлиево, където гласуват избиратели от т.нар. Долна махала – квартал с преобладаващо ромско население. Едва 1792 гласа е подкрепата за ДПС на 2 октомври, което е около стотина гласа повече спрямо ноември м.г.. Колкото и подобна подкрепа да изглежда нищожна, както стана ясно това не е пречка за спечелването на мандат с гласове от преразпределението.

„Български възход“ на Стефан Янев няма база за сравнение, но не може да не се отчете, че с 1341 гласа (3.71%) се представя с процент по-слабо от „Демократична България“ и ДПС, което в партията най-вероятно биха отчели като успех.

Важно е да се отбележи, че има съществена разлика между гласуването в секциите в градовете на областта и в селата. Секционните протоколи в градовете сочат убедителна подкрепа за ГЕРБ-СДС, а гласовете за „Възраждане“ в някои секции са колкото на „Продължаваме промяната“. Разликата между ГЕРБ и „Промяната“ (в полза на ГЕРБ) е по-отчетлива в секциите на Габрово и не толкова категорична в Севлиево, но това не е изненада за никой, тъй като двете общини се управляват от ГЕРБ.

Предстои да стане ясно между кого ще бъдат разпределени четирите мандата в област Габрово.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам