BG | EN

Върховният касационен съд ще проверява Апелативния спец съд по мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова (обновена)

Снимка: скрийншот от новините на bTV в деня, когато мерките на Иванчева (вдясно) и Петрова бяха променени за броени часове.

Кoмиcия нa Върховния касационен съд /ВКС/ започва пpoвepĸa нa Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд (ACHC) пo пoвoд нa пyблиĸaции в мeдиитe, cвъpзaни c paзглeждaнeтo нa иcĸaниятa зa пpoмянa нa мepĸитe зa нeoтĸлoнeниe нa бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Според съобщение на съда от днес, със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов е назначена комисия, която до 5 декември да извърши проверката и в срок до 10.12.2018 г. да изготви и представи доклад за резултатите.

В момента Иванчева и Петрова са в ареста по обвинение за корупция. Те са под стража от момента на задържането им на 17 април т.г.

На 18 октомври първоинстанционният спецсъд промени мярката за неотклонение в домашен арест, с отлагане една седмица, за да бъде разпитан и последният свидетел служител на район Младост, но апелативният спецсъд отмени определението и остави и двете в ареста. На 22 ноември първоинстанционният съд отново промени мярката в домашен арест, този път безусловно и без отлагане, но апелативният съд много бързо спря изпълнението и предстои да се произнесе по същество.

Междувременно третият подсъдим Петко Дюлгеров, обвиняем като посредник, който бе пуснат под домашен арест, бе отново върнат в ареста от Апелативния спец съд, прокуратурата поиска забрана за пътуване за Иванчева и Петрова, въпреки че се намират под стража, припомня Дневник.

Два часа по-късно, от спецпрокуратурата съобщиха, че  са изпратили писмо, с което препоръчват на председателя на апелативния спецсъд да не дава документите. Мотивът е „да се осигури безпристрастно решаване на делото“. По информация на БНР, обаче, трите върховни съдийки вече са се запознали с тях, а какво са установили –  ще стане ясно на 10 декември.

Междувременно в страницата на омбудсмана Мая Манолова се появиха снимки, които показват условията на ареста, в който се намират двете подсъдими вече повече от 200 дни. Манолова е поискала от правосъдния министър Цецка Цачева да предприеме конкретни действия във връзка с условията в ареста, в който са настанени Десислава Иванчева и Биляна Петрова. След сигнал от двете екипът на Манолова е установил, че жалбата им за лоши санитарно-битови условия, за качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и за липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна. В отговор, Цачева свиква съвещание във вторник с участието на ръководствата на Прокуратурата, МВР, Главната дирекция и Областната служба „Изпълнение на наказанията“. На него правосъдният министър е поканила и националния омбудсман.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините