Върховният административен съд прекрати правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов

Румен Томов
Снимка: „Благоевград нюз“

С решение на Върховния административен съд (ВАС) правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов са прекратени предсрочно. Решението на съда е окончателно.

То идва след серия от дела на различни съдебни нива. През миналата година съдът в Благоевград постанови решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета, потвърждавайки решението на Общинската избирателна комисия от пролетта на 2020 година. Томов обаче обжалва това пред ВАС, като делото беше спряно и заради произнасянето на конситуционните съдии по текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация, засягащи собствеността и участието в търговски дружества на избрани кметове. Това, всъщност, беше и казусът при Румен Томов, който беше пропуснал да направи това в законоустановения едномесечен срок.

Казусът беше поставен за разглеждане пред Общинската избирателна комисия след сигнал на бившия кмет на града – Атанас Камбитов, загубил последните местни избори. Камбитов сезира избирателната комисия, че приемникът му Румен Томов не е заличил в срок една от фирмите си и така в един момент е бил и кмет, и търговец. Самият Атанас Камбитов води дела в съда по същия казус за времето, когато той управляваше Благоевград. Оказа се, че в едномесечния срок след избирането си Румен Томов е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но не е предприел действия по заличаването й. Направил е това седмица след срока.

При разглеждането на казуса Общинската избирателна комисия не откри нарушение в действията на новия кмет на Благоевград, което да наложи отстраняването му от поста, но това решение беше атакувано пред административния съд в града, а той го определи за незаконосъобразно.

Какво следва сега? След получаването на документите в Административен съд –Благоевград и Общинската избирателна комисия, като страна по делото, ще започне процедурата по насрочване на частични избори за кмет на областния център.

Пред БНР председателят на благоевградската избирателна комисия адв. Мартин Бусаров, обяснява каква е процедурата: „Актът, който сме издали, остава в сила за прекратени правомощия, а ние имаме задължение да уведомим Централната избирателна комисия, за да дадат на президента предложение за дата на изборите“.

Румен Томов беше избран за кмет на Благоевград през 2019 г. като независим кандидат, подкрепен от БСП.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам