BG | EN

Върховният административен съд отмени избора на кмета на Омуртаг

Ешреф Ешрефов
Снимка: личен профил във Фейсбук

Върховният административен съд(ВАС) остави в сила решението на Административния съд в Търговище, с което се отменя избора на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг, съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от БТА. Така ВАС окончателно отмени избора на кмета на Омуртаг.

ВАС приема, че решението на първоинстанционния съд е правилно и не са допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Върховните съдии приемат за обоснован извода на първоинстанционния съд, че са допуснати нарушения на изборното законодателство след констатирани съвкупни нарушения на секционната избирателна комисия.

Съдът подробно е описал нарушенията в самите изборни протоколи, върху които са извършени поправки и задрасквания, което е в нарушение на чл. 441, ал. 2 от Изборния кодекс. По делото не може да се установи, че отразените гласове в протоколите за Ешреф Ешрефов са надлежно отразени и действителни, а това нарушение съществено въздейства върху данните от всички протоколи и върху резултата за всички кандидати, постановява ВАС.

При установените от съда нарушения на Изборния кодекс, правилно е приетото, че е налице опорочаване на изборния процес, което налага отмяна на решението и връщане на книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати, съобразно чл.459, ал.10 от ИК.  Решението на ВАС е окончателно.

Делото е образувано по жалба на представител на политическа партия ДПС.

В момента кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов и баща му са обвиняеми за участие организирана престъпна група на територията на общината. Ешрефов е обвинен в извършване на длъжностни престъпления и участие в престъпна група, ръководена от баща му Хасан Хасанов. Досегашният кмет е разследван за това, че чрез служебното си положение е облагодетелствал бизнеса на баща си, който се занимава с дърводобив.

Ешрефов беше задържан през февруари при акция на КПКОНПИ и на прокуратурата. Това се случи девет месеца, след като кметът на Омуртаг напусна ДПС със скандал. Преди това Ешрефов беше два мандата кмет от ДПС, но на последните местни избори се яви с регистрацията на други партии и спечели трети мандат като кандидат на НДПС и СДС.  Ешрефов спечели изборите още на първи тур, като победи кандидата на ДПС Алкан Хабил с голяма преднина.

Причината за разрива на Ешрефов с ДПС стана несъгласие с подредбата на депутатските листи, коментира по този повод Капитал. Ешрефов се обяви против поставената на второ място в листата бивша депутатка от ДПС Имрен Мехмедова, чийто баща е собственик на месокомбината в Свищов. Предприятието беше мястото, откъдето Делян Пеевски откри предизборната си кампания за парламентарния вот през ноември 2021 г. в качеството си на водач на листата на ДПС във Велико Търново, припомня Капитал.  Заради несъгласието с тази листа, Ешрефов напусна ДПС заедно с цялата партийна структура на движението, най-голямата в област Търговище. Това предизвика сътресение в партията и стана причина ДПС да загуби едното депутатско място в региона, откъдето традиционно влизат двама депутати.

При задържането на Ешрефов през февруари, той получи микроинсулт и беше настанен в болница с постоянна охрана. Вчера Окръжният съд в Търговище го постави под домашен арест, след като прокуратурата му повдигна обвинение

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините