Интригата в Габрово е кой ще вземе четвъртия мандат

Габрово изпраща в парламента четирима депутати. Толкова са мандатите в един от най-малките избирателни райони у нас. На три последователни парламентарни вота ГЕРБ взема два мандата, БСП – един. Четвъртият през 2014 г. беше за ДПС, през 2017 г. за ВМРО. Днес нито една от двете формации няма особени шансове. Затова въпросът около предстоящия на 4 април вот е кой ще спечели четвъртия мандат.

Само че, в тази кампания

Томислав Дончев се държи повече като кандидат за кмет,

отколкото за депутат. В изброените приоритети и ангажименти, които днешния вицепремиер поема пред избирателите, половината вече са изпълнени, а останалите изобщо не са в правомощията на парламента. В предизборните му обещания са подмяна на уличното осветление в Габрово с енергоспестяващо, ремонти на улици в габровски квартали, изграждане на велосипедна алея в Севлиево, ремонт на пътя Трявна-Дряново и дори ремонт на Акушеро-гинекологичното отделение в местната болница. Тъй като малко от избирателите четат предизборни послания, този странен маниер на Дончев не би следвало да повлияе на влизането му в следващия Парламент.

На соченото като избираемо второ място в листата на ГЕРБ е сегашният областен управител на Габрово Невена Минева. За нейната кандидатура в областта се говори отдавна, но малцина гледаха на това сериозно. Пасивността като областен управител и протоколните й медийни изяви трудно биха убедили избирателите, че това е

техния човек в следващия парламент.

Времето на Невена Минева в областната администрация на Габрово ще бъде забравено в момента, в който тя си тръгне оттам, просто защото няма с какво да бъде запомнено. Но това със сигурност няма да попречи на избирателите на ГЕРБ, които на 4 април т.г. се очаква да бъдат твърде организирани, да гласуват за листата и така да я направят народен представител.

Трудно е да се предположи дали след три парламентарни избора ГЕРБ отново ще получи два мандата от Габрово. В региона дори опонентите им говорят с голяма сигурност за подобен развой, което не кореспондира с наслояваното в последните години неодобрение за изпълнителната власт по места.

Липсата на знакови лица в листата на управляващата партия

също ражда съмнения.

Има и още – зад ГЕРБ в тази кампания прозира умора от собствените й кадри. И предишния областен управител Николай Сираков стана депутат, а престоят му в Парламента беше оглушително безгласен. Днес е пак в листата, но трети. Колежката му Иглика Събева пък изобщо не е в листата, което не е никаква загуба нито за листата, нито за парламентаризма. Нейното депутатстване също ще остане само като име в парламентарните архиви.

В Габрово БСП сама се постави в странна ситуация.

От „Позитано“ спуснаха за водач на листата автомобилният пилот Крум Дончев, издигнат в пълно противоречие с номинациите по общини. Това естестествено повдига въпроса кому са нужни общинските партийни конференция за номиниране на местни лица, след като в крайна сметка решават Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро на партията. В Габрово мнозина не бяха чували за Крум Дончев, а тези, които го познават са по-скоро фенове на автомобилизма и не е ясно колко от тях са социалисти. Това оставя отворен въпроса дали твърдият електорат на левицата плюс любителите на ралита ще е достатъчно за един мандат на социалистите.

Партията може да бъде „отстрамена“ от сегашният депутат Кристина Сидорова, която е габровка и бе номинацията на съпатийците си в областния град. Само че на Сидорова ще й се наложи да събере достатъчно преференции, за да измести Крум Дончев от първото място. На теория това е трудно, но според математиците не е непостижимо. Ако се съди по реакцията в социалните мрежи след оставането й на второто място в листата, тя има одобрението не само на местните социалисти, което предполага, че би могла да обере и вот от десни избиратели. Тази хипотеза обаче би била в сила само, ако Сидорова беше първа в листата.

В последните три парламентарни вота БСП печели един мандат в Габрово. Ако е вярно, че този път социалистите в града отказват да гласуват в знак на протест срещу авторитарно наложения им от централата водач на листа, БСП ще получи по-малко от гласовете, които взе преди четири години. Колко по-малко е трудно да се предположи, но във всеки случай никак няма да е смешно, ако Столетницата остане без мандат в града на хумора.

Със „спуснат отгоре“ водач на листа действат и от „Има такъв народ“.

Любомир Каримански, представен като финансов експерт, е първи в Габрово, а от местните структури на партията в града твърдят, че са били неофициално инструктирани да не се опитват да преподреждат листата с преференции. Твърде вероятно е точно това поведение на лидерите на партията да стане причина за изненада в региона, но не тази, която очакват. На единственото предизборно събитие на „Има такъв народ“ до момента в Севлиево са отишли едва 25 души, твърдят част от присъствалите.

В Габрово трудно преглъщат мандат на ДПС,

и още помнят протестите срещу избрания през 2014 г. с преразпределени гласове от чужбина Четин Казак. Партията няма шанс да събере сама гласове за собствен мандат. Твърдият й електорат идва от три-четири севлиевски села с преобладаващо турско население, които трудно надхвърлят 2500 гласа. В Габрово за електорална маса на ДПС не може изобщо да се говори. През 2014 г. за Четин Казак гласуваха под 300 избиратели, което го нареди седми по резултат от гласуването, но той все пак стана депутат.

За изборите на 4 април първи в листата на ДПС е наскоро избраната за председател на габровската структура Мелекбер Велева. За нея в града казват, че е „скромен и отзивчив човек“, но подобна характеристика има твърде малко общо с работата, която един депутат трябва да свърши в Народното събрание.

Изправи се. Мутри вън“ заложи на шарена политическа биография

и издигна за водач на листата си Пепа Сомлева. Тя е била заместник-председател на партията на Велизар Енчев „Българската пролет“, представлявала е партия „Възраждане“ в местния Общински съвет, където е избрана с листата на ргионалната политическа формация „Будно Габрово“. На местните избори през 2019 г. Сомлева беше кандидат за кмет от коалиция „Ние, гражданите“, но стигна само до общинския съвет, като остана трета по резултат с под две хиляди гласа. Имайки предвид всичко това, било твърде смело да се предположи, че сега Пепа Сомлева ще успее да донесе мандат за „Изправи се. Мутри вън!“.

Водачът в листата на „Демократична България“

Ивелин Стоянов е родом от Трявна, но е общински съветник в Габрово. Той работи в Техническия университет в града, има собствен бизнес и името му не е свързано с политически номадства. На него, като водач на листата им, сините в Габрово, които не са имали депутат от 2009 г., залагат твърде много, но евентуалният им успех със сигурност ще е труден.

От ВМРО отново се доверяват на Борис Вангелов

През 2017 г. той успя да вземе мандат, но избирателите в региона казват, че четири години не са виждали очите му. Друг въпрос е, повечето от тях вероятно не бяха чували името му. Дори само заради това Вангелов със сигурност ще трябва да положи много усилия, за да повтори успеха си, но шансовете му са твърде малки.

Листата на Воля – НФСБ е водена от Мария Митева.

Тя е лекар по физикална и рехабилитационна медицина, работи в Районната здравно осигурителна каса, а в Габрово я познават повече като политически ангажиран човек, отколкото като лекар. Тя е областен координатор на партията на Марешки и беше кандидат за кмет на Габрово през 2019 г. Получи малко над петстотин гласа и оттогава едва ли нещо в нагласите на местните избиратели се е променило.

В оставащите две седмици до изборите на 4 април размествания в нагласите на избирателите и в поведението на кандидатите едва ли могат да с очакват. Вероятно защото тази кампания се води предимно в медиите и онлайн, дотук тя оставя впечатлението, че е скучна и лишена от емоции дори за сигурните победители. В крайна сметка интрига има само около четвъртия мандат.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам