Въпреки протестите: Акциите на Община Варна от Международен панаир – Пловдив бяха придобити от „Пълдин туринвест“

Снимка: скрийншот от днешното заседание на ОбС – Пловдив, където присъстваха и протестиращи граждани

Акциите на Община Варна от Международен панаир – Пловдив бяха придобити от дружеството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов „Пълдин туринвест“.

Това стана на днешното извънредно общо събрание на дружеството въпреки протестите в Пловдив. Една от точките в събранието бе увеличаване на капитала на „Пълдин туринвест“ АД, като Община Варна да апортира притежаваните от нея акции от капитала на „Международен панаир-Пловдив“ АД в капитала на „Пълдин туринвест“ АД.

Пловдив се надига срещу пълния контрол на Гергов в „Пловдивския панаир“ – тук

Досега в дружеството участие имаха бизнесменът Георги Гергов с 50,36 %, Община Пловдив с 25% и Община Варна с 29% от акциите на Панаира. С решение на Общински съвет – Варна, обаче, по предложение на кмета на града на база искане от Георги Гергов, варненските акции (подарени на общината от държавата и по-късно поискани от нея, но не върнати) бяха апортирани в другото дружество на пловдивския бизнесмен.

Така Георги Гергов вече ще управлява 79,36 процента от дяловете или това означава – пълен контрол над дружеството.

Съветниците от ГЕРБ-СДС във Варна подариха Пловдивския панаир на Георги Гергов – тук

На общото събрание този следобед са присъствали представителят на Гергов адв. Нина Пантелеева и представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов.

„Гласувах против апорта на варненските акции в Панаира, както ме упълномощи днес Общинскияj съвет“, каза представителят на община Пловдив Ясен Михайлов, цитиран от Радио Пловдив.

Михайлов е изразил несъгласие с апорта, като е посочил механизма за защита на общините в смесени дружества, който казва, че администрацията има право да не се съгласи и да упражни правото си на блокираща квота за промени. Въпреки това вливането на 29 процента от акциите на Варна се е случило след гласуване на акционерите. 

Общинските съветници на Пловдив днес преди обед на заседание на съвета решиха представителят на Община Пловдив да гласува против безвъзмездното прехвърляне на акциите на Община Варна от Международен панаир – Пловдив на дружеството „Пълдин туринвест“ АД и задължиха кмета Здравко Димитров да обжалва решенията на общото събрание на „Пълдин Туринвест“, тъй като е свикано, без да се спази законовият срок от един месец.

По думите на Ясен Михайлов какво ще се случи след днешното събрание на дружеството, ще решават юристите.

ВАС отсъди в полза на Гергов за варненските акции в „Пловдивски панаир“ – тук

До днешната ситуация се стигна след като преди няколко дни Върховният административен съд със свое решение позволи на кмета на Варна Иван Портних и пловдивския бизнесмен да завършат сделката за Пловдивския панаир. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам